Ciasto czekoladowe z orzechami


Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 90 g masła
- 320 g cukru
- 70 g kakao
- 3 jajka (rozmiar M)
- 120 ml wody
- 190 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g orzechów pekan lub włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
- Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
- Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.