Makowiec z jabłkami
Ocena użytkowników: 5 / 5







Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na ok. 24 porcje:
- 500g suchego maku (może być zmielony)
- 500g cukru pudru
- 800g jabłek
- 12 łyżek kaszy manny
- 12 jajek
- 250g masła (lub margaryny)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- cukier puder do posypania
- mleko do sparzenia maku
Sposób przygotowania:
- Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
- Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
- Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
- Makowiec posypać cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Makowiec klasa! (clap)Niemniej w przepisie jest za dużo cukru, co zauważyły też inne osoby. Ja dodałam 200 g i był słodki. Myślę, że 250 g to maximum. Zredukujcie ilość cukru, a Wasza trzustka Wam za to podziękuje.
Dlaczego dodajemy za dużo cukru do makowca? Bo mak, nawet jeśli jest świeży i niezjełczały, to i tak ma lekką goryczkę. Boimy się, że będzie ona dominować w cieście i dlatego dosypujemy kolejną szklankę cukru. A to nie tak! Goryczkę w maku redukujemy poprzez: 1) Właściwą obróbkę termiczną, tzn. gotowanie (a nie tylko zaparzanie) w MLEKU (nigdy w wodzie). Mak zalewamy wrzącym mlekiem (tak ze 3-5 cm ponad mak) i gotujemy. Mleko, w którym jest mak, jest gorzkie, ale nie przejmujemy się tym, tylko gotujemy do zredukowania płynu, ciągle mieszając. Dzięki temu unikniemy potem odciskania maku, a ciasto będzie miało właściwą konsystencję.2) DODANIE CYTRYNY. Słodkie jest przeciwieństwem gorzkiego tylko w poetyckiej metaforze ;-)) W kuchni przeciwieństwem smaku gorzkiego jest smak kwaśny. Musztarda (zrobiona przecież z gorzkiej gorczycy) jest zjadliwa, bo zakwasza się ją octem,a nie słodzi bez umiaru. Tak samo z makowcem. Jeśli wydaje się Wam, że surowe ciasto nadal ma gorzkawy posmak, to zanim wsypiecie kolejne 100 g cukru - spróbujcie dodać sok z jednej cytryny. Inny sposób na goryczkę w tym konkretnym przepisie to dodanie bardzo kwaśnych jabłek (reneta, boskop), które dodatkowo mają mało wody, więc nie zepsują konsystencji makowca. Jabłek można dać więcej niż w przepisie. Ja daję jakieś 1300 gram i dlatego dorzucam jeszcze asekuracyjnie 2 łyżki kaszy.3) Surowe ciasto zawsze jest lekko gorzkie (nawet biszkopt), dlatego dosmakowywanie surowego makowca i dodawanie cukru - to nie jest dobry pomysł. Po upieczeniu każde ciasto jest słodsze.
I jeszcze jedno! Ten makowiec wychodzi także na zwykłym cukrze, nie tylko na pudrze.Smacznego (nod)- {"set":null,"list":{"2":24,"4":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Justyna, genialnie ważne uwagi o maku, dziękuje!
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za informacje o maku i całej reszcie😊 ważne uwagi,które pozwolą na uniknięcie błędów😊pozdrawiam serdecznie
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam już drugi raz jest przepyszny na pewno zostanie już ze mną na zawsze dziękuję
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dala pani mniej cukru
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hej. Upiekłam dziś to ciasto z połowy składników w formie okrągłej 26 cm. Smak ok, konsystencja też, ale wyrosło tylko na ok. 3 cm. Liczylam na wiecej. Pozdrawiam!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł idealny ! dodaję, troszkę więcej jabłek :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziekuje za przepis, pychotka, ale cukru podru dodalam tylko 250 gr a i tak ciut za slodki wyszedl.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię ten makowiec od 20 lat. Nie znudził mi się ani trochę. Maku nigdy nie moczę, tylko mielę w młynku do kawy, i taki zmielony na sucho wrzucam do utartego z żółtkami masła. Nigdy nie miałam problemu z żadnymi zanieczyszczeniami. Zawsze wychodzi wspaniałe ciacho, od którego nie sposób się oderwać.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogłaby Pani, podać dokładny przepis na makowiec bez moczenia, gotowania i mielenia maku ? Z góry dziękuję :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest w Lidlu w opakowaniu jak kasza manna o kolorze fioletowym jedynie go zaparzam wrzątkiem ,choć jest czysciusieñki. przepyszny,czysty,pachnący,słodki.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mak czesto bywa zanieczyszczony,szczegolnie ten tani, wyplywa na wierzch wszystko co jest lzejsze od nasion maku,min. czesc nasion chwastow. jesli jest ich duzo moga powodowac gorzki smak maku. Nartomiast piasek nigdy nie wyplynie,a potem zgrzyta w zebach.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia. REWELACJA: wysoki, wilgotny, pyszny.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam ten makowiec w ubiegłym roku-pychota udał się ! w tym roku ze względu na stan odmienny mam odmóżdżenie i nie pamiętam jak robiłam: waga 500g jest maku suchego czy wcześniej opłukanego- mokrego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Agato, suchego ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja,smaczny makowiec-polecam tylko piec.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z jakiej firmy i co pominac z przepisu,bo na pewno cukier.Bede wdzieczna za podpowiedz.k
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam
Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z puszki.
Drugie moje pytanie :jaki wysoki wychodzi makowiec.- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Osobiście nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste do tego przepisu. Viola w komentarzu poniżej pisała, że robiła na takiej masie, ale nie podała jak. Możesz kombinować, ale nie odpowiadam za efekt końcowy ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.Czy mozna uzyc juz zmielonego gotowego maku?Jesli tak to mam go zalac goracym mlekiem,czy to pominac?No drugie pytanie,tu gdzie mieszkam (Wlochy pld.) kasza manna jest nie do kupienia,czym ja zastapic?
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może być mak zmielony. Trzeba go również zalać gorącym mlekiem, a gdy ostygnie dobrze wycisnąć. Zamiast kaszy manny może być budyń i kleik kukurydziany. Zobacz na ten przepis: [url="www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/867-bezglutenowy-makowiec-z-jablkami"]"Bezglutenowy makowiec z jabłkami"[/url].
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W zeszłym tygodniu znów piekłam tego makowniczka-z na specjalne zamówienie Mamy, która go uwielbia. Tym razem kupiłam mak w biedronce, był on dość tani, jednak po upieczeniu coś bardzo chrupalo i zgrzytalo pod zębami. Moja Mama mówiła, że mak przed sparzeniem należy zalać wodą i wtedy na wierzch wypływają wszystkie zanieczyszczenia z maku. Robiłaś tak kiedyś Joanno? Poza tym ten makowiec to nasz hit i piekę go bardzo często, jest też bardzo szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moniko nie płuczę maku, ale Twoja mama ma rację. Można zalać mak wodą i go wypłukać. Ewentualne zanieczyszczenia powinny wypłynąc na powierzchnię. Następnie odsącz mak na drobnym sitku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zaryzykowałam, wyskoczyłam z gotową masą makową z puszki. Rewelacja! szybko, łatwo i smacznie.pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Zaintrygował mnie ten przepis, jestem ciekawa czy ten makowiec można upiec na kruchym spodzie, miałoby to być cisto na wesele i chciałabym by było stabilne :) Pozdrawiam gorąco :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziekuje Za dodanie tego przepisu. Tak go bardzo szukalam az znalazlam. 30 lat temu jadlam ulubiony makowiec z jablkami. Mama polewala polewa z kakao posypujac leciutko kokosem pychotka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A w wersji bezglutenowej, co zamiast kaszy manny? Może być mąka ziemniaczana czy może lepiej kleik ryżowy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wersja bezglutenowa jest tutaj: [url="www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/867-bezglutenowy-makowiec-z-jablkami"]"Bezglutenowy makowiec z jabłkami"[/url]. Myślę, że zamiast budyniu można dać mąkę ziemniaczaną, a kleik kukurydziany zastąpić ryżowym.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozumiem że 800g jabłek po wycięciu gniazd i obraniu ze skóry?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, 800g całych jabłek ze skórką. Dopiero w przepisie jest podane, aby je obrać i zetrzeć.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile potrzeba mleka do sparzenia maku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleka powinno być więcej niż maku. Mleko powinno przykryć mak i jeszcze trochę powinno pozostać, bo mak pęcznieje. Przyjmuje się, że na szklankę maku dwie szklanki mleka. Ja to robię na oko. Po napęcznieniu mak należy odsączyć na sitko i nadmiar mleka ścieknie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się