Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na ok. 24 porcje:

  • 500g suchego maku (może być zmielony)
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Makowiec posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami