Jabłecznik podwójnie przekładany

51 Komentarzy
Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik na kruchym cieście. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Najlepszy jest na trzeci dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem. Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patricia · 11 lat temu
    Pomimo tego że dwa blaty przełamały mi się na pół a trzeci upadł mi na stół i rozsypał się w kawałki a ja musiałam układać go niczym puzzle, ciasto wyszło PRZEPYSZNE !!!!!
    W niektórych miejscach były niewyraźne paseczki nadzienia(w związku z połamaniami blatów) ale przy końcu ciasto wyglądało identycznie jak u pani (no u mnie wyszło ciut wyższe;)
    Do ciasta dodałam jeszcze 2 małe opakowania cukru cynamonowego a więc smak był powalający...
    Już jutro robię je kolejny raz, tym razem uparłam się że będzie bez żadnych pęknięć ;)
    Moim zdaniem ciasto te należy do tych które pomimo nie powodzeń i tak smakuje świetnie ! Bardzo POLECAM ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Czy do tego ciasta mogę użyć mąki Krupczatki? proszę o odpowiedz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 12 lat temu
    ten przepis jest świetny! moja babcia piecze to ciastko bardzo często. Jak dla mnie to najlepszy jabłecznik na świecie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agunia · 12 lat temu
    Witam, wlaśnie zrobiam ten jablecznik tyle ze użyam 1,5 skadników żeby upiec spody na calej blaszce(mam namyśli póleczkę w piekarniku)Pomyślaam,że z tej plytkiej pólki latwiej bedzie wyciągnąć ciasto. Po upieczeniu pierwszego spodu, przecieam jeszcze cieple ciasto na pól i z latwością wyciągneam 2 części. Szybciutko umylam póleczkę i polożyam drugą warstwę. Tym sposobem otrzymaam 4 warstwy. Nie zrobiam 4 warstwowego ciasta tylko dwa dwuwarstwowe i wyszly naprawdę wysokie. Porada, rozwakowam ciasto, przelożyam na blaszkę i przycieam równiutki prostokąt na calą wielkość pólki.
    Jabka nakladalam chlodne( masa byla wtedy zwarta i plastyczna), ponieważ nie mialam formy ktora trzymala by wszystko. Wykonywaam warstwy jak przy robieniu tortu.
    Wszystko wyszlo równiutkie,ladne i co najważniejsze przepyszne dzięki waścicielce przepisu :)
    Polecam i smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Już wielokrotnie piekłam ciasta z Pani przepisów i wszystkie wychodziły rewelacyjnie. To jest pierwszy przepis na którym się zawiodłam. Problem pojawił się już na samym początku, nie mogłam zagnieść ciasta na jednolitą masę więc zmuszona byłam dodać pozostałe dwa białka. nie wiem czy to przez to ciasto mimo tego że leżało całą noc w lodówce nie zmiękło, jest bardzo twarde, ciężko się kroi chociaż w smaku jest smaczne.
    Proszę o radę co mogłam zrobić źle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika8507 · 12 lat temu
    Mi też ciasto troszke popękało ale w niczym to nie przeszkadzało zamaskowałam to cukrem pudrem. Za to smak zrekompensowal wszystko naprawde polecam bo jest rewelacyjny u nas zniknął jeszcze na ciepło :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 12 lat temu
    witam wlasnie zrobilam ten jablecznik ale kazdy z 3 plackow popekal mi.. jakos dalam rade poskladac to i wlasnie czekam na rezultat w lodowce. moze ktos moze mi powiedziec dlaczego te ciasto mi popekalo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Wygląda Bosko.Waśnie je robię,jestem w trakcie kończenia,a jutro ocenie jak smakuję i opiszę opinie.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pinki · 12 lat temu
    Rewelacja!!
    Zostałam posądzona o zakup tego ciasta w cukierni!! musiałam na dowód przepis pokazać - teściowej i mamie ;) polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    Pychota... polecam przedszkolaki zajadają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam i pachnie pięknie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 13 lat temu
    Ja totalny laik w dziedzinie wypieków upiekłam to ciasto, które było łatwe acz pracochłonne. Wyszło przepyszne.
    Dziękuję i polecam wszystkim (nawet początkującym)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    helena · 13 lat temu
    nie zapomniałaś o białkach,czy są do wyrzucenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Potrzebne jest tylko jedno jajko i 2 żółtka. (2 białka nie są potrzebne). Na pewno nie do wyrzucenia :^) Zrób bezy, inny przepis z wykorzystaniem białek, zamroź...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    deserowo · 13 lat temu
    zrobiłam dzisiaj i już chłodzi się w lodówce :) jabłka związały idealnie i ciasto wygląda pięknie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domowe -Wypieki · 14 lat temu
    Ciasto wygląda super i pewnie tak smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KucharzyTrzech · 14 lat temu
    O matko, wygląda bosko!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monikaaa · 14 lat temu
    a galaretke wczesniej rozpuscic w wodzie czy od razu sypką wsypac do jablek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Galaretkę sypką, prosto z opakowania, wsypać do gorących jabłek i wymieszać. Ona rozpuści się w jabłkach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Ach, jaka ona piękna! Wygląda tak delikatnie i elegancko. bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olciaky · 14 lat temu
    Bardzo mi się podoba, zapisuję przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Piekna! Bardzo mi sie podoba podwojnie przekladana:)