Jabłecznik podwójnie przekładany

51 Komentarzy
Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik na kruchym cieście. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Najlepszy jest na trzeci dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem. Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 1 lat temu
    A może tak z gotowym musem ze sklepu zrobić, ? będzie szybciej. Rozumiem, że trzeba go podgrzać przed wsypaniem galaretki. Tylko nie wiem ile tego musu dać...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    Moja babcia robiła takie ciasto, tylko nigdy nie dawała galaretek, ja też nie daję, bardziej odparowuje jabłka, wtedy smak pozostaje taki maślany naturalny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mm · 2 lat temu
    Czy to ciasto jest trudne do walkowania?? Lepkie ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Takie ciasto robiła moja babcia, która nigdy nie dawała galaretek tylko bardziej odparowywala jabłka. Tylko cukier i cynamon.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Nie wiem jak to się stało ale za mało jabłek dałam ale i tak bardzo dobry wyszedł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elizka seniorka · 4 lat temu
    Świetne ciasto.Dodaję do ciekawych i niezbędnych moich przepisów.Dziękuje bardzo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 4 lat temu
    Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.Wlasnie robię do szkoły na jutro .Dziękuję i życzę dalszych wspaniałych pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    Przepyszny jabłecznik. I rzeczywiscie na trzeci dzien najlepszy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Proszę powiedz mi czy galaretka truskawkowa będzie pasowała czy lepiej pominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Pominąć nie można galaretki. Kupiłabym jednak którąś z tych, które wymieniłam w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam ścierać na tarce, dla tego placki nie są tak gładkie. Ciasto pyszne, ale inny wygląd. Może jakieś porady mogłabym uzyskać, by wyszło takie jak na fotce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto powinno wyjść jednolite, ale wymaga cierpliwości w zagniataniu. W końcu się wszystko połączy. Będzie jednak dość twarde, ale takie ma być.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tymoteusz · 5 lat temu
      Hej do ciast kruchych musisz mieć ciepłe ręce. One powodują delikatne roztapianie się masła/margaryny. Co dalej za tym idzie połączenie się składników :D do tego trochę siły i czasu i będzie dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PAULINA · 9 lat temu
    ciasto PYSZNE !!! z dnia na dzień jeszcze lepsze !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Dzisiaj robię tę szarlotkę drugi raz. Trzy dni temu robiłam pierwszy. Na drugi dzień jest pyszna, ale na trzeci obłędna. Najgorsze wylepianie blachy, reszta leci:D To moja szarlotka numer 1
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      elizka seniorka · 4 lat temu
      Kiedy ciasto ,w formie 2 walców, wyjęłam z lodówki,pokroiłam je na cienkie plastry, ułożyłam dachówkowo w formach i lekko naciskałam do zrównania powierzchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Niejednokrotnie robilam te szarlotke. Wychodzi przepyszna, goscie sie nia zachwycaja :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 9 lat temu
    Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha ;) i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co prawda margarne wyciagnelam gdzies 10-15 min i nie odtajala zbytnio ;/ prosze o odpowiedz, bo strasznir mnie to meczy ;c
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To nie wina margaryny. Ona ma być prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z hakiem, aby tego uniknąć), a ciasto długo przypomina kruszonkę, ale w końcu się połączy po dłuższym i cierpliwym zagniataniu. Tutaj jest właśnie ten drugi przypadek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 10 lat temu
    Cześć! mam 15 lat i zrobiłam to ciasto :O wyszło świetnie poprostu PYCHA!!! Świetna strona i jej użytkownicy ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    m · 10 lat temu
    jeśli dobrze zrozumiałam -jakbłka przekłada sie na upieczone spody gorące??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 10 lat temu
    Świetne, w pierwszy dzień jak jest jeszcze takie kruche to przypomina smak kruchych ciasteczek, które gdzieś z dzieciństwa mam w głowie. Ciekawe co będzie na drugi dzień... :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniela · 10 lat temu
    Witam,
    Ja też się skusiłam na to ciacho i wczoraj je upiekłam. Dziś natomiast delektuję się nim. Mi wyszło nieco wyższe, choć niewiele. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to w moim wierzchni placek wyszedł troszkę za twardy, ale generalnie to i tak pycha:) Nawet teściowej zaniosłam:):) Następnym razem na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsze, bo będę wiedziała na co zwrócić szczególną uwagę:) Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    m · 10 lat temu
    czy mozna użyć jabłek duszonych ze słoika??:) bez dodawania galaretki będzie dobre???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    estera janiszewska · 10 lat temu
    najlepszy jabłecznik,jaki jadłam,goście też byli zachwyceni.ja odwracam blachę do góry dnem,na to kładę papier do pieczenia,posypuję lekko mąką i tak piekę placki,łatwo się zsuwają po upieczeniu i się tak łatwo nie łamią.polecam ciacho.