Murzynek z gruszkami i kremem budyniowym


Kakaowe ciasto z gruszkami, wzbogacone o lekki krem budyniowy. Krem budyniowy zrobiony jest z budyniu waniliowego i bitej śmietany, która nadaje mu lekkości. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybkie ciasto. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.
Ciasto jest wysokie i puszyste. Ma ok. 6,5 cm z kremem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
- ok. 1 kg dojrzałym, miękkich gruszek
- 1 cytryna
- 375 g masła, temperatura pokojowa
- 370 g cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 375 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką)
- 60 g kakao
- 120 ml mleka, temperatura pokojowa
Krem budyniowy:
- 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 750 ml mleka
- 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
- 2 łyżki cukru
- 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dekoracja:
- 50 g czekolady (u mnie gorzkiej)
- posiekane orzechy np. pekan, włoskie, pistacje
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Może być większa forma, ponieważ ciasto jest wysokie). Odstawić na bok.
- Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć środki. Skropić sokiem z cytryny.
- Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
- Miękkie masło miksować z cukrem, szczyptą soli i ewentualnie aromatem rumowym ok. 5 minut na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Następnie dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 1 godziny, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Przygotować krem budyniowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na bok do napęcznienia.
- Ok. 125 ml mleka wymieszać z budyniami w proszku, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Resztę mleka zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodać rozmieszane budynie i zagotować, mieszając trzepaczką. Ciągle mieszając, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i dodać napęczniałą żelatynę (jeśli jest w listkach, to wyciągnąć ją z wody), mieszając, aby rozpuściła się w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu do czasu.
- Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie trzepaczką do chłodnego budyniu.
- Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby krem stężał.
- Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto przechowywać w lodówce ze względu na krem, ale przed podaniem polecam wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Versunkene Kuchen".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.