Arbuzowy sernik na zimno


Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
- 125 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 300 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 400- 600 g arbuza
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 limonka
- 600 g słodkiej śmietany 30- 36%
Galaretka:
- 200 ml nektaru z czarnej porzeczki
- 2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
- Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
- Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
- Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
- Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
- Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.