Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 70g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
- ok. 400g truskawek
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
- Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
- Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
- Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
80- 95 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.