Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą