Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą


Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (lub margaryny)
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowo- rabarbarowa:
- 500 g rabarbaru
- 80 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 300 ml mleka
Beza:
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
- Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.