Sernik wiśniowo- kokosowy bez pieczenia


Lekki sernik na zimno o smaku wiśniowo- kokosowym. Bardzo oryginalny w smaku. Masa serowa przygotowana jest z serka kremowego, mleka kokosowego i bitej śmietany, dzięki którym jest kremowa, aromatyczna i lekko kokosowa. Dodatkowo w masie serowej zatopione są orzeźwiające wiśnie w galaretce. Spód sernika ma również posmak kokosowy.
Składniki:
Spód:
- 150 g masła
- 200 g sucharków (z cukrem)
- 20 g wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 14 listków żelatyny (lub 10 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 700 ml, waga samych owoców ok. 350 g)
- 170 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do sucharków. Wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć masę z sucharków i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
- Przygotować masę serową. Przygotować dwa nieduże garnki. Włożyć po 7 listków żelatyny (lub po 5 łyżeczek) i zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać. Odmierzyć 200 ml).
- Wiśnie razem z 200 ml soku z wiśni i 100 g cukru zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze 1 minutę na małym mocy palnika. Garnek ściągnąć z pieca, odczekać parę sekund, zalać napęczniałą żelatynę w jednym garnku i wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawić, aż kompot zacznie tężeć. (Po ostygnięciu można włożyć do lodówki, ale należy do niego zagladać co jakiś czas, aby za mocno nie stężał).
- Do miski przełożyć serek kremowy, mleko kokosowe, 70 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać np. trzepaczką. Żelatynę z drugiego garnka podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Ściągnąć garnek z pieca i dodać ok. 2 łyżek masy serowej i wymieszać. Dodać do reszty masy i dobrze wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aż masa zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do lekko tężejącej masy.
- Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy. Wyłożyć 2/3 kompotu z wiśniami, robiąc kleksy łyżką. Następnie wyłożyć resztę masy serowej, a na nią resztę kompotu. Widelcem zrobić szlaczek przez ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny do stężenia.
Źródło: Zmieniony przepis na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur, "Kokos- Kirsch- Kuchen".
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.