Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania


Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w kształcie kromek posklejanych ze sobą i przełożonych plasterkami jabłek i masą krówkową dla wzbogacenia smaku.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 50 g masła
Nadzienie:
- ok. 400 g jabłek
- ok. 120 g masy krówkowej z puszki + trochę do polania, temperatura pokojowa
- cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową (o długości ok. 30 cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 40x 40cm.
- Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm.
- Masę krówkową dobrze rozmieszać łyżką, aby była miękka i posmarować kwadraty, pozostawiając jeden pusty.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek rozłożyć na kwadratach, pozostawiając jeden pusty. Jabłka można dodatkowo oprószyć cynamonem.
- Składać po kilka kwadratów i nie ściskając ich, wkładać luźno do formy bokiem. Ostatnim kwadratem powinien być kwadrat bez nadzienia.
- Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż ciasto podejdzie do brzegu formy. (Po ok. 20 minutach rozgrzać piekarnik).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową. Ja przykryłam po 35 minutach. Ciasto po ok. 30 minutach wygląda na gotowe z wierzchu, ale musi być też dopieczone w środku). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia (można jeść lekko ciepłe ;)).
- Trochę masy krówkowej podgrzać lekko w kuchence mikrofalowej, albo w garnku na piecu, aby zrobiła się bardziej płynna i łyżeczką wyłożyć na ciasto.
Uwagi:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Z ilością jabłek i masy krówkowej nie należy przesadzić. Za duży ich dodatek może spowodować, że ciasto nie dopiecze się w środku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.