Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w kształcie kromek posklejanych ze sobą i przełożonych plasterkami jabłek i masą krówkową dla wzbogacenia smaku.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka, lekko ciepłego
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka, temperatura pokojowa
50 g masła
Nadzienie:
ok. 400 g jabłek
ok. 120 g masy krówkowej z puszki + trochę do polania, temperatura pokojowa
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową (o długości ok. 30 cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 40x 40cm.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm.
Masę krówkową dobrze rozmieszać łyżką, aby była miękka i posmarować kwadraty, pozostawiając jeden pusty.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek rozłożyć na kwadratach, pozostawiając jeden pusty. Jabłka można dodatkowo oprószyć cynamonem.
Składać po kilka kwadratów i nie ściskając ich, wkładać luźno do formy bokiem. Ostatnim kwadratem powinien być kwadrat bez nadzienia.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż ciasto podejdzie do brzegu formy. (Po ok. 20 minutach rozgrzać piekarnik).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową. Ja przykryłam po 35 minutach. Ciasto po ok. 30 minutach wygląda na gotowe z wierzchu, ale musi być też dopieczone w środku). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia (można jeść lekko ciepłe ;)).
Trochę masy krówkowej podgrzać lekko w kuchence mikrofalowej, albo w garnku na piecu, aby zrobiła się bardziej płynna i łyżeczką wyłożyć na ciasto.
Uwagi:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Z ilością jabłek i masy krówkowej nie należy przesadzić. Za duży ich dodatek może spowodować, że ciasto nie dopiecze się w środku.
Myślę, że tak, ale nie dawałabym nadzienia za dużo. Chodzi o to, że właściwie może być każde nadzienie, które do drożdżowego pasuje, ale żeby go nie było za dużo,bo rozmoczy ciasto i się nie dopiecze w środku. Rozsmarowałabym niegrubą warstwę jabłek ze słoika i pominęłabym masę krówkową. Częściej tak piekąc możesz eksperymetować i wyczuć, gdzie jest granica ilości nadzienia ;)