Baranek wielkanocny
Ocena użytkowników: 5 / 5






Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Ostudzić.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
- W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
- Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Baranka posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30- 35 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.180 stopni , ale góra czy dół ? Czy termoobieg
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekę góra-dół.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dwa razy próbowałam z tego przepisu i dwa razy zakalec a w zeszłym roku z innego przepisu wyszło idealnie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy tego baranka można zaraz wyciągać czy odczekać czy nie opadnie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinien ostygnąć w formie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam jak długo można przechowywać taki wypieki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kilka dni, trzymany w worku lub pojemniku zamkniętym, aby nie obsychał.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.niestety nie znalazłam foremke na 0,6L. Kupiłam 1 L . Wyjdzie? Robił ktoś ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem wyjdzie, ja robiłam z tego przepisu w formie 0,6L, ale ciasta mi zostało jeszcze na małą babeczkę i 3 muffinki:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można prosić o polecenie formy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja mam firmy Kaiser, ale następnym razem kupiłabym inną, bo w tej słabo widać szczegóły. Na zdjęciu pierwszym jest baranek z innej formy, niestety nie pamiętam jakiej firmy, a na drugim zdjęciu jest z formy Kaiser i już np. tak oko i ucho nie wyszlo.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I czy mogę zamienić odrobinę mąki pszennej na kakao jakbym chciała zrobić czarną owce? 😂
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja mam pytanie jaka była forma? Taką zwykła metalowa czy żeliwna. Ja mam taką starą babciną i zawsze robiliśmy drożdżowego a tym razem chciałam taki i nie wiem czy wszystko robić tak samo? 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam zwykłą metalową.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis👍 Łatwy w wykonaniu a baranek smakuje wyśmienicie 😋😋😋
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy jeżeli baranka będę piekła w formie silikonowej, to mogę ustawić blachę na środku piekarnika?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli jest to plaska forma do pieczenia, to tak jak inne ciasta na środkowej lub poniżej środkowej, zależy jaki jest układ w piekarniku ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacyjny przepis
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co jeśli mam formę na ok. 0,5 litra?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz ją użyć, ale napełnij ją ciastem pozostawiając jeszcze odstęp do brzegu formy, bo ciasto będzie rosło, a z reszty ciasta zrób małe babeczki ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Baran jak się patrzy, upiekłam 2 do drugiego dodałam na czubku łyżeczki sodę oczyszczoną, wyszedł bardziej puszysty :D
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na 0,7 litra, jest podane w przepisie, w pkt. 6.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":0,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Formę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis. Na początku byłam zdziwiona brakiem p.d.p, ale rośnie super. Upiekłam już trzy i to chyba nie koniec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.super polecam bardzo mi smakowało i całej rodzinie :-) ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Emko[/b] to nie od braku proszku do pieczenia wyszedł Ci zakalec. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć również bez proszku. Coś musiało pójść nie tak przy przygotowywaniu ciasta. Może składniki nie miały temperatury pokojowej, albo były za długo mieszane? Na większą formę możesz zwiększyć składniki i wydłużyć czas pieczenia.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się