Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy i bezjajeczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechów. Bezglutenowa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. Ciasto jest miękkie, soczyste, bezglutenowe i smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania, bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, jak w przypadku muffinów.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 ml mleka
  • 70 ml oleju, np. rzepakowego
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej* (użyłam firmy Schär: Mehl- Farine)
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 70 g orzechów włoskich lub migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę i orzechy posiekać. Wymieszać i odstawić na bok.
  3. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
  4. Banany obrać i zmiksować blenderem na puree w drugiej misce. Dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką.
  5. Następnie połączyć składniki z obu misek i wymieszać trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać kawałki czekolady i orzechów.
  6. Ciasto pozostawić na ok. 2 minut. (Lekko zgęstnieje. Ciasto jest ogólnie dość rzadkie). Potem krótko przemieszać i przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Zamiast uniwersalnej mąki bezglutenowej, można użyć 250 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej. (Ciasto będzie rzadsze niż na uniwersalnej mące, ale nie dodawałabym więcej, bo ciasto będzie suche). Jeśli pokombinujecie z innymi mąkami, podzielcie się tym proszę w komentarzu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy