Brownie z kremem malinowym i ciasteczkami


Walentynkowe brownie, brownie na Dzień Matki i wszystkie inne okazje, w których chcemy wyrazić naszą miłość. Klasyczne brownie pokryte kremem z bitej śmietany i malin, ozdobione kruchymi ciasteczkami w kształcie serca. Ciasteczka pokryte są lukrem z malin i cukru pudru. To maliny nadają mu pięknego, czerwonego koloru. Nie ma tutaj żadnych sztucznych barwników.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasteczka kakaowo- orzechowe (ok. 25- 30 sztuk):
- 100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 80 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 40g skrobi ziemniaczanej i 40g mąki kukurydzianej)
- 20 g kakao
- 100 g masła, zimne
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
Ciasto brownie:
- Brownie według przepisu: "Brownie" (w wersji bezglutenowej: "Brownie bezglutenowe")
Krem malinowy:
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g malin, świeżych lub mrożonych*
- śmietan- fix (opcjonalnie)
Lukier malinowy:
- ok. 50 g malin, świeżych lub mrożonych*
- ok. 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasteczka kakaowo- orzechowe: Do miski przełożyć zmielone orzechy, mąkę, kakao, jajko, sól, cukier puder i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zagnieść ręką na jednolitą masę. (Masa będzie bardzo miękka, nie jak klasyczne ciasto kruche).
- Miękką masę ciasta ułożyć na środku papieru do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Tak rozwałkowane ciasto razem z papierami ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki na ok. 30- 50 minut. (Ciasto powinno stwardnieć na tyle, aby dało się wykrawać foremką kształty, ale nie powinno być za mocno twarde, bo będzie się łamać).
- Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i ściągnąć górny papier do pieczenia. Foremką w kształcie serca wykrawać ciasteczka. Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować między papierami i wstawić ponownie do zamrażarki na czas pieczenia pierwszej blachy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko ostygły. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować brownie według przepisu "Brownie" (lub bezglutenowe "Brownie bezglutenowe"). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, udekorować ciasteczka. W tym celu przygotować lukier: Maliny przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
- Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przesiany cukier puder wymieszać z taką ilością musu malinowego, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. (Nie powinien być za rzadki, aby podczas dekorowania nie rozlewał się. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze troszeczkę musu, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Na ok. 2 łyżki musu wychodzi trochę ponad 100 g cukru pudru).
- Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę. Lukrem ozdobić ciasteczka. Pozostawić, aby lukier zastygł.
- Przygotować krem malinowy: Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix (jeśli go używamy), dodając na końcu miksowania cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
- Krem malinowy wyłożyć na chłodne brownie.
- Ciasto pokroić na kawałki. Na każdym kawałki położyć lub wbić w ciasto ciasteczko.
Uwaga:
*Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić (osobno do kremu i lukru).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.