Makowiec na cieście ucieranym


Miękki makowiec z dużą ilością masy makowej, okrytej puszystym, waniliowym ciastem ucieranym. U nas w rodzinie makowca nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia. Może w tym roku właśnie ten zagości na waszym stole?
Składniki (na formę ok. 35x 24 cm):
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 g masła (lub margaryny)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Masa makowa:
- 500 g suchego maku (może być zmielony)
- 170 g cukru pudru
- 4 jajka
- ok. 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Bakalie posiekać drobno.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
- Przygotować ciasto ucierane: Oddzielić białka od żółtek.
- W miseczce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem, miksując krótko tylko do połączenia się składników. Następnie wlać stopniowo sok z cytryny.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście rozłożyć delikatnie masę makową (robiąc kleksy łyżką) i wyrównać tyłem łyżki. Na masie makowej rozłożyć resztę ciasta. (Ciasta jest niedużo).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
- Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.