Świąteczne, czekoladowe choinki brownie. Brownie pokrojone w trójkąty, udekorowane lukrem i kolorowymi posypkami. Ucieszą szczególnie dzieci. Szybkie i łatwe do przygotowania.
Jeśli nie chcecie używać barwnika spożywczego, możecie udekorować ciasto białym lukrem lub roztopioną czekoladą. Przepis również w wersji bezglutenowej.
Składniki na 8 choinek:
Brownie:
150 g czekolady gorzkiej
100 g masła
90 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
15 g kakao
60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki gryczanej lub jaglanej)
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 1,5 łyżki wrzątku
zielony barwnik spożywczy
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
grube słomki do napojów
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny).
Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na 8 części.
Słomkę przeciąć wszerz na pół lub 3 części. W każdy trójkąt od podstawy wsunąć głęboko kawałek słomki. (Słomka jest raczej do ozdoby niż do trzymania. W zależności od tego jak uda nam się wsunąć słomkę, kawałki są mniej lub bardziej stabilne).
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder przełożyć do miseczki. Dodać najpierw 1 łyżkę wrzątku i utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli wody. (U mnie jeszcze pół łyżki). Do gotowego lukru dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać, do otrzymania jednolitego koloru.
Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę.
Dekorować po kolei trójkąty najpierw lukrem, a następnie posypać posypką. (Posypką posypywać od razu zanim lukier jest płynny).