Tort makowo- chałwowy

Świąteczny tort składający się z blatów makowych i biszkoptu, przełożony masą chałwową i kisielem wiśniowym. Udekorowany jest masą czekoladową i marcepanem oraz pięknie prezentującymi się szyszkami z masy marcepanowej i płatków śniadaniowych. Bardzo smaczny, bogaty w różne smaki, które do siebie pasują i może być bezglutenowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na tort o śr. 26 cm:

Ciasto makowe:

  • 200 g zmielonego, suchego maku
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 60 g mąki pszennej*
  • 60 g skrobi ziemniaczanej*
  • 100 g cukru

Masa chałwowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Kisiel wiśniowy:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody + 2 łyżki
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Masa czekoladowa do obłożenia:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać zmielone orzechy z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią. Odstawić na bok.
  9. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  10. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Przygotować masę chałwową: Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  13. Makowiec przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  14. Dolny blat makowca ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę masy chałwowej. Przykryć biszkoptem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kisielu. (Drugą połowę masy pozostawić na blacie).
  15. Przygotować kisiel wiśniowy: Mrożone wiśnie przełożyć do garnka i dodać 1 łyżkę cukru. Zalać 100 ml wody i zagotować. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika ok. 2 minut. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić). Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 minuty, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić kisiel, aby lekko ostygł.
  16. Ciepły kisiel wyłożyć na biszkopt, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Gdy ostygnie, włożyć na chwilę do lodówki. (Kisiel musi być na pewno zimny zanim nałożymy na niego masę).
  17. Na chłodny kisiel wyłożyć resztę masy chałwowej i przykryć górnym blatem makowym.
  18. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa stwardniała.
  19. Przygotować masę czekoladową do obłożenia: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu.
  20. Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie, obsypując również wałek cukrem pudrem. Z masy marcepanowej wycinać gwiazdki foremką do ciasteczek i układać je na boku tortu. Pomiędzy gwiazdkami brzeg tortu można ozdobić posypką cukrową. Z góry posypać brzeg tortu również posypką cukrową i na środku ułożyć szyszki.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort makowo- chałwowy Tort makowo- chałwowy Tort makowo- chałwowy