Szarlotka z kruszonką bez jajek

Prosta szarlotka na kruchym cieście bez dodatku jajek, pod chrupiącą kruszonką. Łatwy przepis na smaczne, jesienne ciasto. Jak do każdej szarlotki będzie tutaj pasować gałka lodów waniliowych lub kleks z bitej śmietany, ale również bez tych dodatków jest smaczna ;).

Składniki na tortownicę 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na wiórki) i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę ręką lub robotem kuchennym.
  3. Połowę kruszonki przełożyć do innej miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę zagnieść na gładkie ciasto i wykleić dno formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  4. Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. (Kroję na ósemki i w poprzek na 3 części).
  5. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Podsmażyć chwilę, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. (Jeśli puszczą sok, to powinien on odparować). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne jabłka wyłożyć do formy. Na jabłkach rozłożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka z kruszonką bez jajek Szarlotka z kruszonką bez jajek