Wieniec orzechowy


Pleciony wieniec z ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Jest miękki, wilgotny i ze sporą ilością nadzienia. Jest efektowny, a wcale nieskomplikowany w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- 300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 80 g cukru pudru
- 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
- cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować masę orzechową: W misce wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Można dodać cynamonu do smaku.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
- Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
- Skleić końce, tworząc okrąg.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.