Szybkie ciasto z owocami

150 Komentarzy
Szybkie ciasto z owocami

Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)

Dodatkowo:

  • kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.

** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Super ciasto.  Dałam 450 g mrożonych wiśni. Posypałam kasza manną obficie i nie ma zakalca. Pięknie wyrósł, ale ja piekłam aż 90 minut. Po 60 minutach ciasto było rzadkie, co prawda użyłam blaszki 34x40 ale nie sądziłam że aż tak to wpłynie na długość pieczenia. Ale najważniejsze że wyszedl i się nie spiekł. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Wyszedł. Super bez zakalca tylko kasza manna na wierzchu została wiec ja strzepalam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Ciasto wyszło. Robiłam z mrożonymi owocami leśnymi i dałam całe opakowanie 750 g. Jajka i mleko zimne prosto z lodówki. Bardzo fajne i łatwe w wykonaniu ciasto i co najważniejsze, nie trzeba rozmrażać owoców. W smaku trochę przypomina biszkopt, ale nie jest tak suche, jak biszkopt. Następnym razem zrobię jeszcze na górę masę lub bitą śmietanę i zobaczymy, jak wyjdzie w smaku. Bardzo dziękuję za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 2 lat temu
    Rewelacyjny przepis- uproszczone wykonanie a ciasto pulchne i bez przykrych zakalcowych niespodzianek. Dziękuję za ten przepis i polecam każdemu, kto nie lubi rozdrabniać się w godzinne mieszanie składników.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nat · 2 lat temu
    Ciasto wyszło za 1 razem pięknie bez zakalca , odmierzałam wszystko dokładnie i wszystko z temp pokojowej , jajka ubijalam razem z cukrem nie oddzielałam białek , zazwyczaj to robię przy biszkoptach , owoce dałam z lodówki maliny i borówki , mąż zjadł jeszcze ciepłe , zapach tego ciasta pięknie w domu się roznosi kocham Twoje wypieki , dziękuje ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne. Zrobiłam ze śliwkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 2 lat temu
    Ciasto jest proste w wykonaniu i smaczne. Ja robię z różnymi owocami. A ostatnio ze śliwkami. 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 2 lat temu
    Ciasto się udało, nie miałem truskawek więc dałem brzoskwinie, nie ma też cukru pudru ale wyszło 🙂 puszyste zakalca brak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażka · 2 lat temu
    Niestety u mnie zakalec, to dlatego , że dodałam więcej owoców , a cukier zastąpił daktylami (fail)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Ciasto bardzo dobre. Udalo sie za pierwszym razem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 2 lat temu
    Ciasto super! Za pierwszym razem się udało mimo jajek i mleka prosto z lodówki. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Świetne ciasto! Łatwe i szybkie w wykonaniu. Piekłam nieco krócej. 45 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Rewelacja, pieklam w 170 - 60 minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Polecam. Ja piekłam w 180"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doroteczka · 2 lat temu
    Ciasto pyszne, pięknie wyroslo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Super przepis! Szybki prosty i pyszny placek.😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Łatwe i szybkie. Zero wysiłku. Wg. Mnie wystarczy trzymać się przepisu i powinno wyjść. Mi dwa razy wyszło na dwa pieczenia. Nie ma mowy o zakalcu. Robię z mrożonych jagód i porzeczek. Nie należy dodawać zbyt dużo owoców bo to jest przyczyna zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Rewelacja. Tanie i szybkie. Dwa podejścia i oba udane i to z mrożonych owoców. Wszystko tak jak w przepisie. Nie trzeba nic zmieniać ani oddzielać białek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Ciasto pyszne. Zrobiłam z mieszanka owoców mrożonych i zgodnie z przepisem. Wyszło super. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne! Robiłam według przepisu, jedynie jajka i mleko prosto z lodówki. Dodałam mrożone truskawki. Wyszło puszyste i bez żadnego zakalca. Polecam