Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 ml mleka, temperatura pokojowa
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)
Dodatkowo:
kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.
** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.
Super ciasto. Dałam 450 g mrożonych wiśni. Posypałam kasza manną obficie i nie ma zakalca. Pięknie wyrósł, ale ja piekłam aż 90 minut. Po 60 minutach ciasto było rzadkie, co prawda użyłam blaszki 34x40 ale nie sądziłam że aż tak to wpłynie na długość pieczenia. Ale najważniejsze że wyszedl i się nie spiekł.
Ciasto wyszło. Robiłam z mrożonymi owocami leśnymi i dałam całe opakowanie 750 g. Jajka i mleko zimne prosto z lodówki. Bardzo fajne i łatwe w wykonaniu ciasto i co najważniejsze, nie trzeba rozmrażać owoców. W smaku trochę przypomina biszkopt, ale nie jest tak suche, jak biszkopt. Następnym razem zrobię jeszcze na górę masę lub bitą śmietanę i zobaczymy, jak wyjdzie w smaku. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Rewelacyjny przepis- uproszczone wykonanie a ciasto pulchne i bez przykrych zakalcowych niespodzianek. Dziękuję za ten przepis i polecam każdemu, kto nie lubi rozdrabniać się w godzinne mieszanie składników.:)
Ciasto wyszło za 1 razem pięknie bez zakalca , odmierzałam wszystko dokładnie i wszystko z temp pokojowej , jajka ubijalam razem z cukrem nie oddzielałam białek , zazwyczaj to robię przy biszkoptach , owoce dałam z lodówki maliny i borówki , mąż zjadł jeszcze ciepłe , zapach tego ciasta pięknie w domu się roznosi kocham Twoje wypieki , dziękuje ☺️
Łatwe i szybkie. Zero wysiłku. Wg. Mnie wystarczy trzymać się przepisu i powinno wyjść. Mi dwa razy wyszło na dwa pieczenia. Nie ma mowy o zakalcu. Robię z mrożonych jagód i porzeczek. Nie należy dodawać zbyt dużo owoców bo to jest przyczyna zakalca.
Rewelacja. Tanie i szybkie. Dwa podejścia i oba udane i to z mrożonych owoców. Wszystko tak jak w przepisie. Nie trzeba nic zmieniać ani oddzielać białek.
Ciasto przepyszne! Robiłam według przepisu, jedynie jajka i mleko prosto z lodówki. Dodałam mrożone truskawki. Wyszło puszyste i bez żadnego zakalca. Polecam