Szybkie ciasto z owocami

150 Komentarzy
Szybkie ciasto z owocami

Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)

Dodatkowo:

  • kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.

** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    U mnie z truskawkami i borówkami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Mi również nie wyszło.. Z ciasta zrobił się zakalec... Co może być przyczyną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 3 lat temu
      Owoce puszczające sok radzilabym przed włożeniem do ciasta potoczyć je w mące delikatnie powinno pomóc😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Dlaczego owoce wyladowalyaly na dnie? I zeobil sie z nich kompt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emiliaa · 3 lat temu
    Rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Robię już 4 raz i za każdym wychodzi tak samo dobry. Bardzo polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Super przepis, ciasto wyszło pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 4 lat temu
    Ciasto po upieczeniu ma zakalec, robiłam jak w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Wyszło super 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 4 lat temu
    A oto obrazek ilustrujący jak mi wyszło 🙂 niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 4 lat temu
    Rzeczywiście, ciasto super! Puszyste i delikatne. Zrobiłam z mlekiem kokosowym z kartonu i dałam cukier brązowy, 200 g zamiast 250 i dla mnie optymalnie. Polecam delikatne mieszanie łyżką na koniec i stopniowe dodawanie mąki (np po dwie czubate łyżki - wymieszać - znowu dodać mąki itd) to wtedy się za bardzo nie napowietrzy i nie wyjdzie zakalcuch :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Witam,po dodaniu oleju i mleka masa byla bardzo rzadka,owoce nie mialy szansy zeby sie utrzymac na wierzchu nawet po dodaniu kaszy manny.Nie chcialam dodawac wiecej maki bo generalnie korzystam z Pani latwych przepisow,zadna ze mnie kuchara czy piekarz;)ale kierujac sie wskazowkami zawsze o dziwo mi wychodzilo,dodam tez ze dodalam mrozone owoce a nie swieze ale generalnie ciasto do kosza niestety...moze zle jajka ubilam ale ponad 5 min i wydawalo mi sie ze masa wyszla,hmm...bialko od zoltka nie oddzielalam i razem z cukrem ubilam,co poszlo nie tak...?:(pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Świetny przepis, korzystam już kolejny raz. Dziękuję, to bardzo szybkie i smaczne ciasto :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Jeszcze w piecu ale wyrosło pięknie ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rena · 4 lat temu
    bardzo dobre ciasto...wyszło mięciutkie i ładnie wyrosło...jeszcze na wierzch posypałam cynamonem i płatkami migdałów...pyszne...dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Tak mi wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Zrobiłam. Wyszło. Szybko, łatwo i tanio, tylko dodałam mrożone truskawki i nie wiem... Za krótko piekłam czy za dużo wody puściły... Bo troche rzadki spód ciasta, rozwala się trochę przez truskawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isa · 4 lat temu
    Zrobiłam to ciasto z plasterkami jabłka i mrożonymi truskawkami. Wyszło super, pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne. Dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Pierwszy raz robiłam, z mrożonymi wiśniami. Zamiast mleka krowiego dałam mleko owsiane, wyszło pyszne 🤩 puszyste, delikatne. Polecam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Czy mogę do ciasta użyć świeżych gruszek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto wyszło idealne... Robiłam ze śliwkami 😀