Ciasto skubaniec w trochę innej wersji niż klasyczna, czyli bez dżemu, a za to z bakaliami. To kruche ciasto w dwóch smakach, z orzechami i rodzynkami oraz bezową pianką. Jest chrupiące, maślane i kruche. Bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 24 porcji:
Ciasto kruche (bez dodatku cukru, na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):
400 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g zimnego masła (lub margaryny)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Piana bezowa:
5 białek
szczypta soli
ok. 250 g cukru
Dodatkowo:
ok. 130 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie włoskie i laskowe)
ok. 60 g rodzynek
50 g czekolady mlecznej (opcjonalnie)
posiekane migdały lub orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta zagnieść z łyżką kakao.
Z wszystkich części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę (lub na ok. 12 godzin do lodówki).
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy posiekać.
Jedną, jasną część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta.
Posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę bezową wyłożyć na bakalie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
Chłodne ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. (Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę i wycisnąć czekoladę na ciasto). Można od razu posypać posiekanymi migdałami lub orzechami według uznania.
Uwagi:
Do ciasta kruchego nie dodajemy cukru. Ciasto osładza piana bezowa i jest od niej wystarczająco słodkie.
Ilość bakalii dodajemy według uznania. W przepisie podaję orientacyjną ilość, jaką ja użyłam.
Ciasto można udekorować czekoladą i posiekanymi orzechami, ale według mnie bez tego jest wystarczająco smaczne ;).