Makowiec zawijany- bezglutenowy


Wspaniały makowiec zawijany na bezglutenowym cieście drożdżowym, bez jajek i z domową masą makową. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.
Składniki na ok. 16 kawałków:
Ciasto drożdżowe:
- 150 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 110 g mąki jaglanej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g roztopionego masła
- 80 g twarogu z wiaderka lub quarku
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki zmielonych łusek nasion indyjskiej babki jajowatej (Psyllium- Flohsamenschalen, gemahlen)
Masa makowa:
- 250 g masy makowej z przepisu: "Masa makowa" lub kupna masa makowa (bez glutenu)
Sposób przygotowania:
- Masę makową wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej.
- Przygotować ciasto drożdżowe. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, jaglaną i skrobię ziemniaczaną. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mieszanki mącznej wsypać do miski. Dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, twaróg, startą skórkę z cytryny, zmielone łuski nasion babki i wyrośnięty zaczyn.
- Zmiksować mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ręką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 26 cm.
- Na cieście rozsmarować masę makową, zostawiając mały brzeg.
- Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie papierem do pieczenia, zawijając ciasto z papierem i odciągając go do tyłu).
- Makowiec przesunąć delikatnie na środek blachy. Końce skleić. Ciasto można naciąć z góry (inaczej samo pęknie podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.