Sernik z kawałkami galaretek

Pieczony sernik udekorowany kostkami galaretek. Pięknie kolorowy, niemalże bajkowy. Coś dla oka dziecka, ale i nie tylko ;). Bardzo łatwy do przygotowania. To zwykły sernik pokryty warstwą bitej śmietany i dużą ilością różnokolorowych galaretek, tworzących kopiec. Ilość kostek jest spora. Możecie użyć jedną lub dwie galaretki, jeśli chcecie. Mnie zależało, aby było ich dużo i kolorowo.

Sernik dobrze się kroi, bo galaretki są miękkie. Jednakże część kostek przy serwowaniu spadnie, co jest oczywiste. Proszę się tym nie denerwować lub użyć mniej galaretek ;).

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Do dekoracji:

  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 galaretki różnokolorowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  6. Przygotować dekorację. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.
  7. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  9. Bitą śmietanę wyłożyć na sernik. Rozłożyć kostki galaretek.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
  • W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia, bezglutenowy budyń i galaretki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z kawałkami galaretek Sernik z kawałkami galaretek