Sernik z czekoladkami


Kremowy, pieczony sernik z polewą czekoladową i czekoladowym kremem ganache, udekorowany ulubionymi czekoladkami. Rozkosz dla oczu i podniebienia szczególnie dzieci (choć nie tylko ;)). Taki sernik wygląda elegancko i spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, jeśli nie jest się zwolennikiem kremów i mas do tortów.
Jeśli wolicie tort z taką dekoracją to polecam: "Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym".
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 250 g serka mascarpone
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Polewa czekoladowa:
- 40 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 30 ml płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Ganache:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- wybrane czekoladki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę. Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Lekko ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
- Gdy polewa zgęstnieje, ubić ganache do momentu zgęstnienia masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika. (Użyłam dużej tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki).
- Sernik udekorować wybranymi słodkościami.
- Sernik przechowywać w lodówce.
Uwagi:
- Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasta kruchego powinny być prosto z lodówki.
- Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
- W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia, bezglutenowy budyń i bezglutenowe czekoladki.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.