Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną


Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
https://www.youtube.com/watch?v=ZCJxcAYUZ3Q
Składniki:
3 blaty bezowe:
- 5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
- Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
- Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
- Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
- Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
- Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.