Truskawkowy sernik na zimno


Truskawkowy sernik na zimno z pyszną truskawkową masą twarogową i biszkoptami na spodzie. Sernik jest lekki, piankowy, mocno truskawkowy w smaku i łatwy do przygotowania.
https://www.youtube.com/watch?v=QF4Q5pNk4qY
Składniki:
Spód:
- ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 500 g truskawek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- niecała 1 łyżka cukru pudru
- kilka świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
- Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Do miski przełożyć twaróg, truskawki, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
- Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc, aby całkowicie stężała.
- Następnie oddzielić ciasto nożem od formy i ściągnąć obręcz tortownicy.
- Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania niecałą łyżkę cukru pudru.
- Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na brzegu ciasta. Udekorować połówkami truskawek.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.