Ciasto z zatopionymi truskawkami


Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.
https://www.youtube.com/watch?v=O75W9sGKrVI
Składniki:
- 4 jajka (rozmiar M)
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g świeżych truskawek
- skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu).
- Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
- W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia (i startą skórką z cytryny, jeśli ją dodajemy). Dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (małe całe, duże przekrojone na pół), nie wciskając ich w ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.