Trufle z białej czekolady

10 Komentarzy

Trufle z białej czekoladyMałe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle z białej czekolady

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 3 lat temu
    Czy jeśli wyślę je paczka do niemiec to będą do zjedzenia ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      One powinny być w lodówce, bo robią się miękkie. Osobiście nie wysyłałabym ich.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Dzien dobry,jak dlugo można przechowywać te pyszności?
    CZY jeśli zamiast śmietany dodam więcej masła będzie m żona je dłużej przechowywać? Z góry dziękuje za odpowiedz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Do kilku dni w lodówce. Nie zamieniaj śmietany na masło, będzie za tłuste (drunk)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Dzień dobry, czy podana gramatura śmietanki ma być w gramach czy mililitrach? Nie wiem ile jej dodać (50 ml czy gram) a dziś planuje robić :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Ja ważę (happy) . Czasami podaję śmietanę w g, a czasami w ml. Najlepiej trzymać się przepisu. Przy ubijaniu śmietany na sztywno to nie ma znaczenia czy odmierzymy w ml, czy gramach. Tutaj lepiej odważyć, ale jak dodasz 50 ml to też będzie dobrze (wm) Akurat przy śmietanie g i ml znacznie się nie różnią (penguin)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Witam. Czy śmietana ma wrzeć czy tylko być gorąca? Jeśli to możliwe, to proszę o szybką odpowiedź chce dziś zrobić pralinki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Najlepiej doprowadzić prawie do zagotowania lub zagotować (tu nie musi być jakoś dokładnie. Może się zagotować i ściągnąć od razu z pieca, żeby nie stracić na objętości płynu) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 8 lat temu
    Czy kilka dni po przygotowaniu nadal posiadają swoje wszystkie walory, czy np kruszeją? Chcę je przygotować odpowiednio wcześniej na prezent, ale nie wiem czy to dobry pomysł, aby przechowywać je cztery dni. Proszę o odpowiedź.