Małe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.
Składniki:
200g białej czekolady
50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
30g masła
1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
4 lat temu
Czy jeśli wyślę je paczka do niemiec to będą do zjedzenia ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
One powinny być w lodówce, bo robią się miękkie. Osobiście nie wysyłałabym ich.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
7 lat temu
Dzien dobry,jak dlugo można przechowywać te pyszności?
CZY jeśli zamiast śmietany dodam więcej masła będzie m żona je dłużej przechowywać? Z góry dziękuje za odpowiedz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Do kilku dni w lodówce. Nie zamieniaj śmietany na masło, będzie za tłuste (drunk)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
7 lat temu
Dzień dobry, czy podana gramatura śmietanki ma być w gramach czy mililitrach? Nie wiem ile jej dodać (50 ml czy gram) a dziś planuje robić :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Ja ważę (happy) . Czasami podaję śmietanę w g, a czasami w ml. Najlepiej trzymać się przepisu. Przy ubijaniu śmietany na sztywno to nie ma znaczenia czy odmierzymy w ml, czy gramach. Tutaj lepiej odważyć, ale jak dodasz 50 ml to też będzie dobrze (wm) Akurat przy śmietanie g i ml znacznie się nie różnią (penguin)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
9 lat temu
Witam. Czy śmietana ma wrzeć czy tylko być gorąca? Jeśli to możliwe, to proszę o szybką odpowiedź chce dziś zrobić pralinki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Najlepiej doprowadzić prawie do zagotowania lub zagotować (tu nie musi być jakoś dokładnie. Może się zagotować i ściągnąć od razu z pieca, żeby nie stracić na objętości płynu) ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
9 lat temu
Czy kilka dni po przygotowaniu nadal posiadają swoje wszystkie walory, czy np kruszeją? Chcę je przygotować odpowiednio wcześniej na prezent, ale nie wiem czy to dobry pomysł, aby przechowywać je cztery dni. Proszę o odpowiedź.