Mleczna pianka w czekoladzie

22 Komentarzy

Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.

Składniki:

  • 4 białka
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 20g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
  5. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

2

  1. Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.

3

4

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).

Smacznego.

* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Mleczna pianka w czekoladzie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Gdzie kupić taką kratkę do studzenia/ wysychania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ta akurat jest z całego zestawu do robienia pralinek. Niestety nie pamiętam skąd go mam :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ptasie Mleczko Wczekoladzie · 7 lat temu
    Ten przepis to totalna katastrofa. Pianka wyszła zbyt miękka, bardzo mocny smak waniliny, a samo pokrycie czekoladą jest wręcz niemożliwe. W smaku więc paskudne, w konsystencji bardzo podobnie. Kasa, która poszła na zakupy wylądowała w koszu (dosłownie). Szkoda zachodu. Jednym słowem PORAŻKA. :( (Obrazek symboliczny)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia · 7 lat temu
    A czy wiadomo jak długo mogą leżeć w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 8 lat temu
    a gdzie kremowka? bo nie widze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę dodać innego tłuszczu? Masło? Oliwa z oliwek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 9 lat temu
    interesujacy jest PANI blog a co do tej pianki to prawidlowo trzeba ubic bialka i ubijajac wlac syrop 3 stopnia tz 118 siopni c ubijac na srednich obrotach do wystygniecia ale wczesniej po syropie wlac zelatyne a pozniej wymieszac z ubita smietana prosze popatrzec na francuskie strony jest duzo video Herve cuisine,fr Pani bystra to sie domysli pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 9 lat temu
    Witam! Chciałabym zamiast żelatyny dać galaretkę, aby uzyskać inny smak i kolor. Rozpuszczając więc ją w (załóżmy) niepełnej szklance wody, co powinnam zrobić ze śmietaną? Wciąż ją dodawać, czy będzie to już zbytnia zmiana konsystencji poprzez ilość wody? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 9 lat temu
    Dziękuję za informację :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 9 lat temu
    Wyglądają super! Ile w sumie trwa przygotowanie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ok. 40 minut sam czas przygotowania. Najdłużej trwa obtaczanie pianek w czekoladzie. Plus do tego czas oczekiwania na stężenie masy w lodówce (parę godzin ok. 3).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 9 lat temu
    Wygląda naprawdę wyśmienicie. Muszę koniecznie spróbować;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 9 lat temu
    Pyszne:-) . mialam tylko pb z odlepianiem ich z tacki. To jeszcze pocwicze:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Mysle, ze mozna zamiast zelatyny dodać tezejaca galaretke, oczywiscie rozpuszczona w malej ilosci wody. Wówczas stworzymy swój własny, owocowy smak pianek. A może ktoś już spróbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bryssska · 9 lat temu
    która z nas nie uwielbia ptasiego mleczka, bo ja uwielbiam na pewno, pozdrawiam;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karmel-itka · 9 lat temu
    coś niesamowitego! genialność nad genialnością! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Blog Babeczka · 9 lat temu
    Wyglądają po prostu obłędnie, mistrzostwo! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    wow.. Jak pięknie wygląda domowe ptasie mleczko ..

    Koniecznie muszę zrobić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Ptasie mleczko?
    Uwielbiam!
    Znam niestety tylko to kupne...
    Ale widze, ze domowe wyglada magicznie!
    :)