Zdrowe trufle wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Głównym ich składnikiem są suszone daktyle, które nadają truflom słodyczy. Trufle są pyszne, słodkie i mocno kakaowe. Smakują każdemu, nawet małym dzieciom ;)
Przy przygotowywaniu trufli ważne jest posiadanie blendera/ malaksera o dużej mocy. Ja zrobiłam je w thermomixie.
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
100g zmielonych migdałów (lub orzechów)
200g suszonych daktyli (z pestkami lub bez)
2 łyżki kakao
1 łyżka masła migdałowego (kupnego lub z przepisu: "Masło migdałowe")
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania:
Jeśli daktyle są z pestkami należy je usunąć.
Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce. (Autorka poleca włożyć gotowe trufle na godzinę do zamrażalnika, a następnie przechowywać je w lodówce. Ja mrożenie pomijam).
Trufle można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie zamknięte. (Moje leżały 2 tygodnie, a potem zostały zjedzone ;)).
Smacznego.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: „Deliciously Ella”, Ella Woodward