
Zdrowe trufle wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Głównym ich składnikiem są suszone daktyle, które nadają truflom słodyczy. Trufle są pyszne, słodkie i mocno kakaowe. Smakują każdemu, nawet małym dzieciom ;)
Przy przygotowywaniu trufli ważne jest posiadanie blendera/ malaksera o dużej mocy. Ja zrobiłam je w thermomixie.
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
- 100g zmielonych migdałów (lub orzechów)
 - 200g suszonych daktyli (z pestkami lub bez)
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżka masła migdałowego (kupnego lub z przepisu: "Masło migdałowe")
 - 1 łyżka oleju kokosowego
 - 1 łyżka nasion chia
 
Sposób przygotowania:
- Jeśli daktyle są z pestkami należy je usunąć.
 - Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
 - Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce. (Autorka poleca włożyć gotowe trufle na godzinę do zamrażalnika, a następnie przechowywać je w lodówce. Ja mrożenie pomijam).
 

- Trufle można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie zamknięte. (Moje leżały 2 tygodnie, a potem zostały zjedzone ;)).
 
Smacznego.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: „Deliciously Ella”, Ella Woodward

