Domowa czekolada dubajska (wersja bezglutenowa)


Czekolada à la dubajska w wersji bezglutenowej. To solidna tabliczka, którą można przygotować z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady – według własnych upodobań. W środku znajduje się gruba warstwa pistacjowego nadzienia, przygotowanego z kremu pistacjowego, pasty tahini (dla podkreślenia orzechowej nuty) oraz bezglutenowych płatków kukurydzianych. Płatki kukurydziane mocno chrupią w czekoladzie i dlatego są idealnym zamiennikiem glutenowego ciasta kataifi.
Hitowa czekolada, którą po lekkiej modyfikacji można się delektować również na diecie bezglutenowej.
Składniki na foremkę silikonową ok. 15 x 8 cm (wymiar wewnętrzny):
- 100 g czekolady mlecznej
- 40 g bezglutenowych płatków kukurydzianych
- 50 g kremu pistacjowego*
- 1 łyżeczka pasty Tahini
Sposób przygotowania:
- Czekoladę mleczną posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.
- Około połowę czekolady wlać do formy i poruszając nią, rozprowadzić czekoladę tak, aby pokryła dno i boki. Włożyć formę do lodówki na ok. 15 minut, aby czekolada zastygła. (Resztę czekolady pozostawić na blacie).
- W międzyczasie bezglutenowe płatki kukurydziane przełożyć do miski i ręką pokruszyć na drobniejsze kawałki. Dodać pastę tahini i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszać np. łyżeczką, aż składniki się połączą. Odstawić na bok.
- Po 15 minutach ponownie posmarować czekoladą same boki formy** i wstawić ją jeszcze raz do lodówki, aby czekolada stwardniała.
- Do formy wyłożyć nadzienie pistacjowe, wyrównać, lekko dociskając łyżeczką.
- Wierzch zalać pozostałą czekoladą. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).
- Formę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
- Gotową czekoladę wyjąć z formy – np. na deskę – i pokroić lub połamać na kawałki.
Uwagi:
* Krem pistacjowy zawiera pistacje, cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.
** Boki foremki smaruję zapobiegawczo dwukrotnie, ponieważ nadmiar czekolady spływa z boków na dno formy i pozostaje tylko cienka warstwa czekolady na bokach. Dlatego wzmacniam boki, nakładając dwie warstwy czekolady.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!