Domowa czekolada dubajska (wersja bezglutenowa)

Napisz komentarz
Bezglutenowa czekolada dubajska

Czekolada à la dubajska w wersji bezglutenowej. To solidna tabliczka, którą można przygotować z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady – według własnych upodobań. W środku znajduje się gruba warstwa pistacjowego nadzienia, przygotowanego z kremu pistacjowego, pasty tahini (dla podkreślenia orzechowej nuty) oraz bezglutenowych płatków kukurydzianych. Płatki kukurydziane mocno chrupią w czekoladzie i dlatego są idealnym zamiennikiem glutenowego ciasta kataifi.

Hitowa czekolada, którą po lekkiej modyfikacji można się delektować również na diecie bezglutenowej.

Składniki na foremkę silikonową ok. 15 x 8 cm (wymiar wewnętrzny):

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g bezglutenowych płatków kukurydzianych
  • 50 g kremu pistacjowego*
  • 1 łyżeczka pasty Tahini

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.
  2. Około połowę czekolady wlać do formy i poruszając nią, rozprowadzić czekoladę tak, aby pokryła dno i boki. Włożyć formę do lodówki na ok. 15 minut, aby czekolada zastygła. (Resztę czekolady pozostawić na blacie).

2

  1. W międzyczasie bezglutenowe płatki kukurydziane przełożyć do miski i ręką pokruszyć na drobniejsze kawałki. Dodać pastę tahini i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszać np. łyżeczką, aż składniki się połączą. Odstawić na bok.

3

5

  1. Po 15 minutach ponownie posmarować czekoladą same boki formy** i wstawić ją jeszcze raz do lodówki, aby czekolada stwardniała.

3

  1. Do formy wyłożyć nadzienie pistacjowe, wyrównać, lekko dociskając łyżeczką.
  2. Wierzch zalać pozostałą czekoladą. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).

6

  1. Formę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
  2. Gotową czekoladę wyjąć z formy – np. na deskę – i pokroić lub połamać na kawałki.

Uwagi:

* Krem pistacjowy zawiera pistacje, cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.

** Boki foremki smaruję zapobiegawczo dwukrotnie, ponieważ nadmiar czekolady spływa z boków na dno formy i pozostaje tylko cienka warstwa czekolady na bokach. Dlatego wzmacniam boki, nakładając dwie warstwy czekolady.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Bezglutenowa czekolada dubajska Bezglutenowa czekolada dubajska
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!