Kostki z masła orzechowego (Peanut Butter Bars)
Pralinki/ kostki z masła orzechowego i czekolady. Smaczne, rozpływające się w ustach i bardzo łatwe do przygotowania. Połączenie masła orzechowego z czekoladą jest pyszne i jak najbardziej trafne. Do tego polecam masło orzechowe z dodatkiem soli, która podkręca smak. Jeśli lubicie masła orzechowe to te kosteczki na pewno Wam zasmakują. Można je jeść również na diecie ketogenicznej, jeśli użyjemy erytrytolu.
Makro 1 kostki w wersji keto (ok. 18g): ok. 114 kcal, B: 3,4g, T: 10,3g, W: 2,2g (W netto: 1,2g).
Składniki na ok. 33 sztuki:
Warstwa orzechowa:
- 150 g masła orzechowego, 100% orzechów w składzie (gładkiego lub z kawałkami, z solą lub bez)
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (w wersji keto zmielonego na puder erytrytolu)
- 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
Warstwa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej (85% lub 70% kakao)
- 50 g masła orzechowego, 100% orzechów w składzie (gładkiego lub z kawałkami, z solą lub bez)
Sposób przygotowania:
- Formę (u mnie pojemnik plastikowy o wymiarach ok. 15x 22 cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Przygotować warstwę orzechową: Masło roztopić. Masło orzechowe przełożyć do miski. Dodać cukier i roztopione masło. Wymieszać łyżką. Dodać mąkę migdałową i wymieszać.
- Masę wyłożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa stwardniała.
- Przygotować warstwę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem orzechowym roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę, aby lekko ostygła i wylać na warstwę orzechową. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Całość wyciągnąć z formy i pokroić w kostki. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. (W temperaturze pokojowej szybko miękną). Kostki można zamrozić. (Przed spożyciem wyciągnąć wcześniej z zamrażarki, aby zmiękły).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 33 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 5138
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!