Lekka pianka z samej galaretki, bez cukru. To szybka przekąska dla osób na diecie low carb i ketogenicznej. Szybka i łatwa do przygotowania. To ubita mikserem galaretka bez cukru, lekko osłodzona erytrytolem. Dodatkowo można pianki ozdobić i wzbogacić smakowo polewą czekoladową. Będą jeszcze lepsze.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 40 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
Piankę przełożyć do dowolnego naczynia wyłożonego folią spożywczą (u mnie o wymiarach ok. 15x 16cm, ale ledwo się zmieściła, więc polecam większą).
Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub dłużej.
Stężałą piankę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Chłodną polewą polać pianki, przy użyciu łyżeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pianki można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni. Można je również zamrozić. (Odmrażać w temperaturze pokojowej).