Lekka pianka z samej galaretki, bez cukru. To szybka przekąska dla osób na diecie low carb i ketogenicznej. Szybka i łatwa do przygotowania. To ubita mikserem galaretka bez cukru, lekko osłodzona erytrytolem. Dodatkowo można pianki ozdobić i wzbogacić smakowo polewą czekoladową. Będą jeszcze lepsze.
Makro całej pianki bez czekolady (przykładowo: galaretka bez cukru Celiko ok. 14 g): 44 kcal, B: 10,6g, T: 0g, W: 0,3g (W netto: 0,3g).
Makro 1 pianki (z czekoladą): 21 kcal, B: 0,67g, T: 1,6g, W: 0,7g (W netto: 0,2g).
Składniki na ok. 32 pianki:
1 galaretka bez cukru (u mnie malinowa)
40 g erytrytolu
200 ml wody
Polewa czekoladowa (opcjonalnie):
100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 40 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
Piankę przełożyć do dowolnego naczynia wyłożonego folią spożywczą (u mnie o wymiarach ok. 15x 16cm, ale ledwo się zmieściła, więc polecam większą).
Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub dłużej.
Stężałą piankę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Chłodną polewą polać pianki, przy użyciu łyżeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pianki można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni. Można je również zamrozić. (Odmrażać w temperaturze pokojowej).
Przeliczyłam jeszcze raz według Fitatu i dopisałam we wstępie, ile kalorii ma całość oraz jedna kostka z czekoladą. Trudno dokładnie to obliczyć, ponieważ wszystko zależy od rodzaju użytej galaretki i czekolady do polewy. Ogólnie sama pianka z galaretki jest praktycznie bezkaloryczna (jeśli można tak to ująć) – to właśnie polewa dodaje najwięcej kalorii.