Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.
Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Składniki:
ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
70 ml zimnej wody
aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem, posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).
Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.
Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.
Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.
Bardzo się cieszę,że trafiłam na tę stronę.Dziękuję za wiarygodny i dobry przepis.Masa nie może się nie udać!Trochę powariowałam z barwnikami(spożywczymi do jajek)i "wyczarowałam cudeńka na tort Pierwszokomunijny książkę.Super!Robiłam z polowy składników a i tak masy mi zostało.
Pozdrawiam serdecznie i gorąco polecam wszystkim ten przepis. :-)
Masa wydaje się tym czego potrzebuje! Jednak moje pytanie brzmi: Czy mogę połączyć ją z barwnikami spożywczymi? Mam akurat barwniki w żelu od Dr. Oetkera i nie chce czegoś zepsuć. Będę też potrzebowała brązowej masy, dodanie gorzkiego kakaa będzie ok? Z góry dziękuje za pomoc!
Sandro, jak najbardziej możesz użyć barwników spożywczych. Kakao za bardzo się nie nadaje, bo wysusza masę i potem się kruszy. (Chyba, że spróbujesz wymieszać kakao z małą ilością wody). Kolor brązowy najlepiej wyjdzie jak dodasz kakao do masy marcepanowej.
Pani Joanno! Zrobiłam masę cukrową z Pani przepisu, wyszła idealnie. Wprawdzie kosztowało mnie to troszkę stresów, ponieważ robiłam ją po raz pierwszy, ale jestem przeogromnie zadowolona. Bardzo podoba mi się to, że w Pani przepisie jest wszystko wytłumaczone, także to, że masa na początku jest kleista, dzięki czemu nie martwię się, że coś jest nie tak, tylko wiem, że wszystko idzie zgodnie z planem. Rzadko piekę, w ogóle rzadko bawię się w kuchni, mimo że to lubię, więc takie komentarze bardzo mi pomagają. Byłam zdumiona, jak wiele cukru pudru może "pożreć" ta masa! :D Zrobiłam tort z moją debiutancką masą cukrową dla moich dziadków z okazji ich 60tej rocznicy ślubu i jestem z siebie bardzo dumna!!! Dziękuję za ten przepis! :)
Droga Pani Joanno mam pytanie a mianowicie czy po masie cukrowej można pisać pisakami do dekoracji i czy tort może być przełożony masą na bazie bitej śmietany o ile jest on potem pokryty masą maślaną nic się z masą nie stanie? To mój pierwszy raz z tąd moje pytania. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Chcę zrobić tort dla mamy na 50-siąte urodziny. Bardzo podobają mi się torty z takimi dekoracjami. Kiedyś próbowałam masę z pianek marshmallows, ale to była totalna porażka jak dla mnie.. ledwo ją zrobiłam i ledwo udekorowałam nią tort, co też za ładnie nie wyglądało. Chcę spróbować masy z tego przepisu, ale boję się, że nie wyjdzie jak trzeba.. Stąd moje pytanie, czy nie lepiej kupić gotową masę?
Taka jest z lodówki ;) Trzeba ją ocieplić najlepiej przez parę sekund w kuchence mikrofalowej, a w przypadku jej braku ocieplić do temperatury pokojowej i zagniatać cierpliwie, aż zrobi się plastyczna.
Pani Joanno, zrobiłam masę cukrową wg Pani przepisu i wyszła bardzo fajna. Była bardzo plastyczna, jednak do pewnego momentu ponieważ później zaczęła się łamać i kruszyć. Czy coś zrobiłam źle czy po pewnym czasie tak się dzieje, dodam że niewykorzystaną część trzymałam w folii. Robiłam tort lalkę barbi i zaczęłam od mniejszych ozdób (falbanek), a kiedy potrzebowałam rozwałkować większy kawałek masy na dół sukienki, masa nie trzymała się i rozpadała kiedy chciałam ją przełożyć na tort.Może najpierw trzeba było zacząć od dużych kawałków? Czy da się jakoś przywrócić plastyczność masy? Nie chciałabym rezygnować z ozdabiania tortów masą cukrową , bo to świetna zabawa. Pozdrawiam :roll:
Wiolu, na drugi raz polecam najpierw zająć się obłożeniem tortu. Masa zaraz po przygotowaniu jest najlepsza, najbardziej elastyczna, więc warto najpierw pokryć całą powierzchnię tortu, żeby była ładna i gładka. Dopiero potem robić ozdoby. Owinięta folią powinna się trzymać. Najszybciej obsycha nieprzykryta. Jeśli robi się łamliwa i krucha można włożyć ją na chwilę do mikrofalówki i lekko ogrzać, to stanie się znowu plastyczna.
Czy ta mase mozna nalozyc na krem na bazie mleka w proszku i masla (taki jak do milky way)czy masa sie rozpusci?
P.S. Jednak zaryzykowałam i położyłam na masę milky way i nic sie nie rozpuściło, masa cukrowa ładnie się przykleiła do ciasta.
Kasiu, możesz udekorować tort opłatkiem. Najlepiej posmarować górę tortu obłożonego masą cukrową cienko masą maślaną i na to dobrze przykleić opłatek.(Opłatek może się trochę pozwijać, ale jak nabierze wilgoci, to powinien się wyprostować).
[quote]Gdzie moge kupic barwniki i glukoze?[/quote]
Glukozę można kupić w każdym większym sklepie typu Tesco, barwniki natomiast kupowałam na Allegro. Najłatwiej jest je tam znaleźć i mają duży wybór :)
Ewelino, są masy plastyczne, do których dodaje się glicerynę spożywczą i syrop glukozowy. Ja nie próbowałam. Do tego przepisu co pokazałam też można użyć dodatkowo gliceryny i margaryny. Przepisy takie znajdziesz w necie.
Witam, nie wiem czy pojawiło się już takie pytanie, w każdym bądź razie nie mogę znaleźć :) masa po pol godzinie ugniatanie ciagle starsznie sie klei.. nie wiem co moglam namieszac nie tak :) pozdrawiam
Witam
przymierzam się do zrobienia takiej masy na tort z okazji pierwszych urodzin mojego synka. Czy można zabarwić taką masę na brązowo przez dodanie kakao?? Czy trzeba w takim przypadku zmniejszyć ilość cukru pudru??
Ewelino, kakao się nie nadaje. Masa zrobi się za sypka. Jeśli chcesz masę cukrową zabarwić na brązowo to tylko brązowym barwnikiem spożywczym. Kakao natomiast świetnie łączy się z masą marcepanową.
A jak zachowuje się masa po nałożeniu na tort? Tzn. chodzi mi o to czy następnego dnia dalej jest taka sama, czy może wysycha i nie jest już tak apetyczna? Chcę zrobić tort urodzinowy, ale niestety nie będę miała możliwości zrobienia go w dzień imprezy, więc to dla mnie bardzo ważne :)
Każdy tort (poza wyjątkami np. tort bezowy) powinien być przygotowany co najmniej dzień wcześniej, aby przeszadł smakiem i stał się stabilny. Tak więc nie martw się i spokojnie zrób go wcześniej. Z masą cukrową tort też powinien poleżeć co najmniej przez noc w lodówce. Masa cukrowa zesztywnieje i dzięki temu tort będzie się dobrze kroił.