Żelka brzoskwiniowa/ morelowa
Żelka z brzoskwiń świeżych lub z puszki to wkładka do tortu, którą umieszczamy zatopioną w kremie, aby wzbogacić tort smakowo, a także dodać świeżego, owocowego smaku oraz pięknego żółto-pomarańczowego koloru. Żelkę można przygotować z brzoskwiń w puszce, zatopionych w syropie lub w sezonie użyć brzoskwiń świeżych.
Osobiście polecam brzoskwinie w puszce. Żelka z nich zrobiona ma piękny, żywy kolor. Natomiast kupne brzoskwinie są różne. Ich miąższ nie zawsze ma ładny kolor. Niektóre są blade. Mogą też ściemnieć, podczas przygotowania, mimo dodanego soku z cytryny i wtedy kolor żelki nie będzie już tak żywy. Jeśli macie piękne brzoskwinie to oczywiście jak najbardziej można ich użyć. Ja jednak przestrzegam, bo sama miałam taką sytuację, że mimo dość ładnych brzoskwiń z zewnątrz, miąższ nie zachwycał tak wyglądem, jak te z puszki i to odbiło się na kolorze żelki niestety. Zaletą natomiast świeżych brzoskwiń jest to, że możemy dosłodzić żelkę taką ilością cukru, jaka nam odpowiada lub całkowicie z niego zrezygnować.
Proszę zwrócić uwagę, że poniższe proporcje podane są na dwie żelki o śr. ok. 16 cm, ponieważ chciałam wykorzystać wszystkie owoce z puszki. Jeśli potrzebna jest tylko jedna żelka, to proszę użyć połowę składników.
Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.
Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".
Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.
Dwa pierwsze zdjęcia, to żelka brzoskwiniowa z owoców w syropie, a dwa ostatnie ze świeżych brzoskwiń. Jak widać żelka ze świeżych owoców jest ciemniejsza.
Żelka brzoskwiniowa/ morelowa z owoców w syropie:
Składniki na dwie tortownice o śr. 16- 17 cm, dwie żelki o grubości ok. 1,2 cm:
- 1 duża puszka brzoskwiń lub morel w syropie (waga po odsączeniu ok. 480g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
- 4 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
- Brzoskwinie odsączyć na sitku. (Sok nie będzie potrzebny).
- Odsączone brzoskwinie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki soku z cytryny i zmiksować blenderem na gładki mus.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając, dodawać stopniowo puree brzoskwiniowe.
- Dwie tortownice o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- Puree rozlać po połowie do przygotowanych tortownic i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownic i wyciągnąć żelki z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat tortu kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Żelka brzoskwiniowa/ morelowa ze świeżych owoców:
Składniki na dwie tortownice o śr. 16- 17 cm, dwie żelki o grubości ok. 1,2 cm:
- 400 g miąższu z brzoskwiń (potrzebne są ok. 4 brzoskwinie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru (lub do smaku, w zależności od słodkości owoców)
Sposób przygotowania:
- Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
- Brzoskwinie umyć i naciąć skórę na krzyż. Włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 1- 2 minuty. Następnie odlać wodę i zalać owoce zimną wodą.
- Po chwili owoce wyciągnąć z wody i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy małego nożyka, ściągnąć skórę.
- Brzoskwinie przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Odważyć do miski 400 g miąższu. Można go pokroić na mniejsze kawałki, dodać dwie łyżki soku z cytryny, cukier i zmiksować blenderem na gładki mus.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając, dodawać stopniowo puree brzoskwiniowe.
- Dwie tortownice o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- Puree rozlać po połowie do przygotowanych tortownic i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownic i wyciągnąć żelki z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat tortu kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!