Zaczyn drożdżowy

16 Komentarzy
Zaczyn drożdżowy

Przygotowując ciasto drożdżowe ze świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania zaczynu. Dobrze wyrośnięty zaczyn wpłynie na lekkość i pulchność naszego ciasta. W przypadku suchych drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Do przygotowania zaczynu drożdżowego potrzebujemy: świeże drożdże, trochę cukru (lub miodu), mleka (lub wody) i mąki. Proporcje mogą się różnić w zależności od przepisu. Proszę postępować według przepisu na wybrane ciasto. Gdyby przepis był na drożdżach instant, a chcielibyście użyć świeżych, przygotujcie zaczyn według podanych poniżej proporcji. Składniki na zaczyn odejmujemy od składników podanych w wybranym przez Was przepisie.

Przydatne wskazówki:

  1. Drożdże na zaczyn powinny być świeże. Proszę sprawdzić datę ważności. Stare drożdże są słabe i mogą być przyczyną, że zaczyn nie wyrośnie.
  2. Mleko (lub wodę w zależności od przepisu) należy podgrzać, aby było lekko ciepłe. Najłatwiej sprawdzić je palcem. Powinno być delikatnie ciepłe. Za zimne mleko spowoduje, że drożdże będę fermentować za wolno, a za ciepłe zabije drożdże i zaczyn nie urośnie. Odpowiednia temperatura to ok. 37- 40 stopni.
  3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (wystarczy temperatura pokojowa) i bez przeciągów.
  4. Do zaczynu nie musimy dodawać cukru (lub miodu), ale pomaga on drożdżom szybciej pracować. (Są przepisy np. na pieczywo drożdżowe, gdzie przygotowujemy zaczyn bez cukru i też ładnie wyrasta. Jeśli jednak jest z tym problem, to polecam dodać 1 łyżeczkę cukru. Nie będzie on wyczuwalny w wypieku, a pomoże przy wyrastaniu zaczynu).
  5. Ciasto drożdżowe można przygotować również na drożdżach instant. Awaryjnie mam zawsze takie w domu. Osobiście polecam jednak świeże drożdże. Z własnego doświadczenia wiem, że świeże drożdże są pewniejsze. Zdarzyło mi się, że ciasto słabo wyrastało na drożdżach suchych. Musiałam pędzić do sklepu po świeże drożdże i zaczynać zabawę od nowa. Zawsze mam też jedną kostkę świeżych drożdży w zamrażalniku. Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. (To taka podpowiedź dla osób, które starają się używać jak najmniej drożdży ;)).

Składniki (proporcja składników może być różna w zależności od przepisu):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
  • ok. 5 kopiatych łyżek mąki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe.
  2. Drożdże wkruszyć do wysokiej miski. Zasypać łyżeczką cukru.
  3. Zalać lekko ciepłym mlekiem.
  4. Dodać ok.5 kopiastych łyżek mąki i wymieszać na gładką masę, rozcierając grudki tylną stroną łyżki o ścianki miski. (Wystarczy rozetrzeć te największe grudki. Drobne mogą zostać. Połączą się z resztą w trakcie wyrabiania ciasta).

Zaczyn drożdżowy

Zaczyn drożdżowy

  1. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut, aż podwoi swoją objętość.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zaczyn drożdżowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Sa rozne przepisy na rozne bulki gdzie jak spojrzalam na rodzaj maki i gramaturę i sprowadzilam do wspolnych ilosci maki wychodzi na to ze co przepis to inna ilosc drozdzy przypadajaca na 100 g ciasta. Czasami zaczyn jest w przepisie na mleku, czasami na wodzie. Moje pytanie czy ilosc drożdzy w przepisie oraz rodzaj uzytego rozpuszczalnika (mleko, woda) ma wplyw na pozniejsza konsystencje ciasta tzn ze mamy rozne rodzaje bulek ? (Nie mowie o mace)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ilość użytych drożdży wpływa na czas wyrastania ciasta i jego smak. Im damy ich więcej, tym ciasto wyrośnie szybkiej, ale smak drożdży może być wyczuwalny. Mleko lub woda nie mają wpływu na konsystencję tylko na smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Od kiedy drożdże trzyma się w zamrażarce?Przecież one są "zabite"nie działają,mają być świeże .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Skąd ta pewność? Proszę poszukać w necie pod frazą chociażby: "czy drożdże można mrozić".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jerzy · 2 lat temu
    Jestem zadowolony z porady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 3 lat temu
    Nie wiem dlaczego, ale ani sam zaczyn ani drożdże zmieszane z mąka nie rosną, lub nie podwajają swojej objętości a jedynie nieznacznie ciasto urośnie. Kupiłem drożdże świeże, bardzo miękkie. Na drożdżach które były kruche nie było takiego problemu :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ważna jest tempetatura mleka i otoczenia. Mleko powinno być lekko ciepłe. (Można włożyć palec do mleka, aby sprawdzić ;) ) i w kuchni powinno być ciepło. Jeśli jest chłodno, to możesz zaczyn, jak również później ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 30 stopni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Grzegorz · 3 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, ale jednak winne były tu drożdże. Tym razem znowu kupiłem takie , które się kruszą a nie są miękkie jak masło i ciasto pięknie rośnie, aż z formy wypada 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Moj rozczyn stał ze 2 godz, czy jeszcze mogę go wykorzystać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    A czy na 100g drożdży wszystkie te składniki mnożę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oczywiście, wszystko razy 5 ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Nie, zostawiasz takie same
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elka · 4 lat temu
    Czy drożdże musza być temperatury pokojowej?