Chleb orkiszowy z miodem
Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.
Zabierając się za przygotowanie tego chleba musimy dobrze rozplanować sobie czas. Zaczyn robimy rano (u mnie była to 6) i wczesnym popołudniem przygotowujemy ciasto chlebowe, które musi być parokrotnie składane co 30min. Chleb upiekłam wieczorem, ale zalecane jest, aby gotowe ciasto w koszykach wstawić na noc do lodówki i upiec chleb rano.
Składniki:
Zaczyn:
- 70g zakwasu żytniego
- 200g mąki orkiszowej typu 630
- 140g wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 550g mąki orkiszowej typu 630*
- 250g orkiszu, świeżo zmielonego (dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
- 510g wody
- 65g płynnego miodu
- 20g soli
Sposób przygotowania:
- Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. w ciepłym miejscu. Następnie złożyć ciasto w misce (tj. zagnieść je ręką od brzegu do środka miski). Znowu pozostawić na 30min. Powtórzyć składanie jeszcze 2 razy.
- Kolejno ciasto pozostawić w misce na 3- 4godz, aż podwoi swoją objętość.
- Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
- Następnego ranka piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
- Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 15 min., kolejno zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 20min (u mnie ok. 10 min, ponieważ chleb szybko ciemniał).
Smacznego.
Uwaga:
* Ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze dodatkowo 70g mąki orkiszowej.
Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.