Chleb orkiszowy z miodem

11 Komentarzy

Chleb orkiszowy z miodem

Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.

Zabierając się za przygotowanie tego chleba musimy dobrze rozplanować sobie czas. Zaczyn robimy rano (u mnie była to 6) i wczesnym popołudniem przygotowujemy ciasto chlebowe, które musi być parokrotnie składane co 30min. Chleb upiekłam wieczorem, ale zalecane jest, aby gotowe ciasto w koszykach wstawić na noc do lodówki i upiec chleb rano.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 550g mąki orkiszowej typu 630*
  • 250g orkiszu, świeżo zmielonego (dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
  • 510g wody
  • 65g płynnego miodu
  • 20g soli

Sposób przygotowania:

  1. Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.
  2. Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. w ciepłym miejscu. Następnie złożyć ciasto w misce (tj. zagnieść je ręką od brzegu do środka miski). Znowu pozostawić na 30min. Powtórzyć składanie jeszcze 2 razy.
  4. Kolejno ciasto pozostawić w misce na 3- 4godz, aż podwoi swoją objętość.
  5. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego ranka piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  7. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 15 min., kolejno zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 20min (u mnie ok. 10 min, ponieważ chleb szybko ciemniał).

Smacznego.

Uwaga:
* Ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze dodatkowo 70g mąki orkiszowej.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

Chleb orkiszowy z miodemchleb orkiszowy z miodem

chleb orkiszowy z miodem

 

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Dobry wieczór. Moje ciasto wyrasta ok. 3 godziny. Nie dam rady czekać jeszcze godzinę, żeby włożyć je do koszyków i do lodówki. Lepiej zrobić to teraz, czy zostawić je w cieple do rana?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zrobiłabym to teraz. Najwyżej rano, jak ciasto w koszykach nie będzie wystarczająco wyrośnięte, pozostawiłabym je w temp. pokojowej, aż podrosną. Jak zrobiłaś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pailina · 5 lat temu
    Witam. A można upiec chlebek w foremkach? Mam kamień i kosze do chleba ale zależy mi na prostocie i czasie bo lada dzień urodze a teściowa jakby co nie ogarnie pieczenia na kamieniu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 5 lat temu
    co to znaczy "Piec z parą"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Na dno piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą, albo wsuwając blachę z chlebem należy spryskać jego powierzchnię i ścianki piekarnika wodą, przy użyciu spryskiwacza takiego jak do kwiatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Udało się :) Skusiłaś mnie ;) czekam, aż ostygnie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 7 lat temu
    Uwielbiam taki chleb własnej roboty i do tego świeżo ubite masełko. Niestety nie mam czasu tak codziennie piec ale staram się jak najczęściej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Zjedliśmy we dwoje 3/4 bochenka na raz.. z miodem.. . Jak dla mnie numer 1 -:).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lisa · 7 lat temu
      ale mi smaka narobiłaś .. chrupiący chlebek z miodem ... mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Super chlebek! Idealny na dzisiejszy Dzień Chleba.:)