Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.
1kg zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej pełnoziarnistej
25g soli
2g świeżych drożdży (opcjonalnie. Ja nie dodawałam)
250g jogurtu naturalnego
550g wody
100g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
100g pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Wieczór przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godz. najlepiej w temperaturze 28°C. (Ja wstawiłam do piekarnika włączonego na 30°C).
Orzechy i pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia i posiekać, ale nie za drobno.
Po 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe (poza orzechami i pestkami z dyni) połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min. na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać wszystkie ziarna i zagnieść ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Ciasto po uformowaniu:
Ciasto po wyrośnięciu:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40min. (Ja po 20min. zmniejszyłam temperaturę. Najlepiej obserwować chleb, żeby nie wyszedł za ciemny). Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wzorcowy ten Twój bochenek! Lubimy w domu pieczywo z dodatkiem orzechów. Zakwasu żytniego u mnie teraz dostatek, więc wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
pozdrawiam ciepło!