Chleb orzechowy

5 Komentarzy

chleb orzechowy

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.

Z podanego przepisu wychodzą 2 chleby o ok. 1kg.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 1kg zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g soli
  • 2g świeżych drożdży (opcjonalnie. Ja nie dodawałam)
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 550g wody
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godz. najlepiej w temperaturze 28°C. (Ja wstawiłam do piekarnika włączonego na 30°C).
  2. Orzechy i pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia i posiekać, ale nie za drobno.
  3. Po 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe (poza orzechami i pestkami z dyni) połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min. na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać wszystkie ziarna i zagnieść ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  5. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Ciasto po uformowaniu:

2

Ciasto po wyrośnięciu:

3

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40min. (Ja po 20min. zmniejszyłam temperaturę. Najlepiej obserwować chleb, żeby nie wyszedł za ciemny). Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.

 

chleb orzechowychleb orzechowy

 WORLD BREAD DAY 2013:

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sabina · 11 lat temu
    mam pytanie, czy ciasto ma odchodzic od ręki czy ma być klejące?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ciasto jest klejące i dość gęste. Ja wyrabiałam je robotem kuchennym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zorra · 11 lat temu
    Great looking loaf. Love it!

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewe.wojtasik · 11 lat temu
    Wzorcowy ten Twój bochenek! Lubimy w domu pieczywo z dodatkiem orzechów. Zakwasu żytniego u mnie teraz dostatek, więc wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
    pozdrawiam ciepło!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Wygląda cudownie!