Chleb kokosowy bezglutenowy

7 Komentarzy

chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych.  Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.

Składniki:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
  • 1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g mleka kokosowego z puszki
  • 200ml wody
  • 2 łyżki miodu lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  2. Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min. 
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb kokosowy

chleb kokosowy bezglutenowy

chleb kokosowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 6 lat temu
    Wspaniały! Jak dla mnie, pierwszy bezglutenowy który zjadłam z wielkim apetytem. Jeśli ktoś lubi taki troszkę słodki to na prawdę polecam. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Joanno kiedyś piekłam ten chlebek w sposób podany prze ciebie i był pyszny i mam do ciebie pytanie a jak myślisz jak bym wszystkie składniki wsypała do maszyny do pieczenia chleba wstawiła na 3 godzinki pieczenia( tak jak każe producent maszyny) ciekawe czy by wyszedł???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino myślę, że możesz spróbować. W prawdzie piekłam ten chleb tylko w keksówce, ale chleby bezglutenowe dobrze jest piec w maszynie do pieczenia chleba. Życzę udanego wypieku :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    Chciałam spytać czy te składniki bezglutenowe mogę zastąpić zwykłymi? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Patrycjo trudno mi powiedzieć. Możesz spróbować. Nie jestem pewna, czy nie trzeba by było dodać więcej normalnej mąki. Ona tak nie pęcznieje jak bezglutenowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Hm ... a jak bym zamiast mleka kokosowego dodała zwykłego mleka ... :) ??
    Chodzi o to że wszystko inne składniki mam w domu i już bym piekła :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zwykłe mleko jest rzadsze niż mleko kokosowe z puszki.