Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych. Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.
Składniki:
100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
150g mleka kokosowego z puszki
200ml wody
2 łyżki miodu lub melasy
2 łyżki oleju
1 żółtko
100g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.
Joanno kiedyś piekłam ten chlebek w sposób podany prze ciebie i był pyszny i mam do ciebie pytanie a jak myślisz jak bym wszystkie składniki wsypała do maszyny do pieczenia chleba wstawiła na 3 godzinki pieczenia( tak jak każe producent maszyny) ciekawe czy by wyszedł???
Karolino myślę, że możesz spróbować. W prawdzie piekłam ten chleb tylko w keksówce, ale chleby bezglutenowe dobrze jest piec w maszynie do pieczenia chleba. Życzę udanego wypieku :-)
Patrycjo trudno mi powiedzieć. Możesz spróbować. Nie jestem pewna, czy nie trzeba by było dodać więcej normalnej mąki. Ona tak nie pęcznieje jak bezglutenowa.