Pszenny chleb wiedeński

33 Komentarzy
Pszenny chleb wiedeński

Chleb pszenny, puszysty z miękkim i sprężystym miąższem oraz chrupiącą sezamową skórką. Bardzo ładnie wyrasta. Z przepisu wychodzą dwa spore bochenki.

Składniki na dwa bochenki:

Zaczyn:

  • 240 g lekko ciepłej wody
  • 240 g lekko ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 326 g mąki pszennej (u mnie 405)

Ciasto chlebowe:

  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 450 g mąki pszennej (u mnie 405)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Do miski wlać mleko, wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Przygotować ciasto chlebowe: Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania. Ciasto wyrabiać co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się mocno kleić. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować podłużne chlebki, długie na ok. 32 cm. W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 32 cm (lub rozwałkować) i zwinąć je ściśle w rulon wzdłuż dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.
  5. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą, posmarowaną olejem i pozostawić na ok. 45 minut.
  6. Przed pieczeniem ściągnąć folię i chleby naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż). Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
  7. Między bochenki chleba polecam włożyć kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nie posklejają się.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C (grzałka góra- dół) i piec kolejne 25 minut.

02

Źródło: Na podstawie przepisu z nieistniejącego już niestety bloga: mojeekspresjekulinarne

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

2 bochenki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pszenny chleb wiedeński Pszenny chleb wiedeński Pszenny chleb wiedeński
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 2 lat temu
    Witam, ja zrobiłam z tego przepisu jeden większy chlebek i pomieszała dodatkowo maki , zamiast pszennej dodałam 300 g żytniej , wyszedł rewelacyjny - fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia MW · 2 lat temu
    Pyszny chleb!!!! Taki jaki robiła moja mama 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Witam własnie wyciągnęłam chlebki z piekarnika. Wyglądają super i pewnie super smakują....pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Pyszny i delikatny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwka · 3 lat temu
    Super przepis. Chlebek bardzo pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 3 lat temu
    To bajka a nie chleb!!! Upiekłam dziś i wyszedł fantastycznie! Naprawdę się nie spodziewałam i jestem mile zaskoczona :) Pozdrawiam i dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baśka · 3 lat temu
    Witam , chciałam się zapytać czy zamiast świeżych drożdży możemy użyć drożdży instant ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Z pewnością ;) Dałabym połowę, czyli ok. 10g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Robilam juz 2 razy i super sa chleby. Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amanda Lipińska · 6 lat temu
    Czy zamiast sezamu mogę dać mak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 7 lat temu
    Mam pytanie: ile mleka i wody w ml bo jest podane w "g" i nie bardzo umiem sobie przeliczyc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Użuj tyle samo.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krupeczka · 4 lat temu
        Zgoda co do wody, bo 1l wody waży dokładnie 1 kg, ale mleko ma większą gęstość i jest cięższe. 1litr mleka waży 1,03 kg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    witam. czy jeśli część ciasta włożę do niewielkiej formy w kształcie serca to upiecze mi się serce? pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeśli ciasto po wyrośnięciu wypełni tę formę to będziesz miała chleb w kształcie serca ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Wyszły cudnie jak na pierwszy raz :D trochę koślawe, ale dopieczone, nie są surowe. Dla mnie też troszkę za słone. Można z soli zrezygnować albo dodać łyżeczkę zamiast łyżki? Poza tym super :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalusia · 10 lat temu
    Hurraa mam 2 chlebusie pychaaa tylko jak dla mnie za dużo soli do kanapeczek z czekolada dla dzieciaczkow troche nie pasuje.. jutro powtorka :) 1 łyżka to trochę za dużo. dziekuje za przepis i mysle ze nie kupie juz nigdy wiecej chleba z ulepszaczami..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaCyl · 10 lat temu
    Chleb jest REWELACYJNY :-) Dzieciaczki się nim "zajadają" :lol: Kinia stwierdziła,że przepyszny a Maks prosi o kolejne kanapki :-) od wczoraj upiekliśmy już cztery sztuki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Robiłam wczoraj te bagietki http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/143-przepis-na-bagietki-na-maslance i dziś są jeszcze pyszne. Chciałabym zrobić taki chlebek, ale mam pytanko czy w przypadku tego chlebka i bagietki na maślance mogę je zrobić wieczorem a upiec rano? Jednak cieplutkie pieczywo na śniadanko to jest coś ;) Boję się tylko czy jak będzie stać całą noc surowe to nie wyjdzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz spróbować wyrobić ciasto i gotowe wstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano wyciągnąć z lodówki i pozostawić, aż ciasto się ociepli i dopiero uformuj bochenki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 11 lat temu
    Ja również zrobiłam dwa chleby, dalam 22 g świeżych drożdży do zaczynu i 460 g mąki do ciasta, wyrosły pięknie i smakują wybornie.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    Zrobiłam dwa, wyszły pyszne giganty :D Jeden z sezamem, jeden z makiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    łukasz · 11 lat temu
    Właśnię piekę zobaczymy jak wyjdzie:)::) do jedego dodalem cebulę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    A mi się od spodu nie dopiekły, chyba mam coś nie tak z piekarnikiem :( Odwróciłam je i jeszcze chwilę piekłam ale nie wiem co z tego będzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    inLove9188 · 12 lat temu
    wyszły pysznie :)