Smaczny chleb dla osób na diecie ketogenicznej i bezglutenowej z twarogiem, siemieniem lnianym i migdałami. Chleb jest wilgotny, zwarty, ale nie zbity, neutralny w smaku, dlatego pasuje do każdego dodatku wytrawnego, jak i słodkiego. Szybki i bardzo łatwy do przygotowania.
Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
180 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
125 g złotego siemienia lnianego*
125 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
40 g słonecznika łuskanego
30 g masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Do posypania:
1 łyżka (10 g) słonecznika łuskanego
Sposób przygotowania:
Siemię lniane drobno zmielić. (U mnie Thermomix 10s./ obr. 10).
Masło roztopić. Odstawić na bok.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: zmielone siemię lniane i migdały, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać twaróg i płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło. Roztrzepać trzepaczką.
Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C, grzałka góra- dół.
Formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy przełożyć ciasto i wygładzić tylną stroną łyżki.
Z wierzchu posypać ziarnami słonecznika.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, aż chleb będzie ładnie zarumieniony.
Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok. 10- 15 minut, następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W lodówce, zawinięty w papier do pieczenia i schowany w worku foliowym, utrzymuje się co najmniej przez 1 tydzień. Można go również pokroić na kromki, włożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. (Rozmrażać w temperaturze pokojowej).
Uwaga:
* Może być też zwykłe siemię lniane. Chleb wychodzi wtedy ciemniejszy.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
Do chleba dodałam zmiksowany (w thermomixie) ser klinek z jajkami, a zamiast samego słonecznika do środka dała mieszankę czarnuszki, orzechów pini i pestek z dyni. Dziś piekę kolejny. Piekłam w kwadratowym naczyniu żaroodpornym, bo nie mam podanej keksówki. A i siemię lnianę mam zwykłe.