Chleb dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bardzo prosty do przygotowania, bez zagniatania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Bez dodatku żadnej mąki. Bardzo smaczny, miękki, wilgotny, dzięki ziarnom i orzechom lekko chrupiący. Pasuje mi w nim to, że ziarna są w tej samej proporcji i żadne mocno nie dominują.
Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 23 x 11cm:
50 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
40 g złotego siemienia lnianego
40 g ziaren słonecznika
40 g sezamu (łuskanego)
40 g orzechów włoskich
1 łyżka nasion chia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 jajka (M lub L), temperatura pokojowa
85 g jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa
45 g oleju kokosowego
50 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie posiekać drobno.
Olej kokosowy podgrzać na niskiej mocy palnika do rozpuszczenia. Odstawić na bok.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: posiekane orzechy, łuski babki jajowatej, siemię lniane, słonecznik, sezam, chia, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt, płynny olej (może być lekko ciepły) i wodę. Roztrzepać trzepaczką.
Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać łyżką do połączenia.
Ciasto pozostawić na 2- 3 minuty. (Początkowo jest rzadkie, ale szybko gęstnieje).
Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto zgęstnieje, przełożyć je na blachę i uformować rękami bochenek. Pozostawić na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C termoobieg (lub 180°C grzałka góra- dół).
Chleb naciąć nożem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż będzie dobrze wypieczony.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na ok. 12 godzin.
Uwagi:
Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku może spleśnieć. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam i rozmrażam kromki chleba w tosterze.
Po niemiecku łuski nasion babki jajowatej to Flohsamenschalen, a zmielone łuski babki jajowatej to Flohsamenschalen, gemahlen.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.