Keto chleb wieloziarnisty

9 Komentarzy
Keto chleb wieloziarnisty

Chleb dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bardzo prosty do przygotowania, bez zagniatania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Bez dodatku żadnej mąki. Bardzo smaczny, miękki, wilgotny, dzięki ziarnom i orzechom lekko chrupiący. Pasuje mi w nim to, że ziarna są w tej samej proporcji i żadne mocno nie dominują.

Makro chleba (porcja 100 g): 291 kcal, B: 11,3g, T:25g, W: 4,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 23 x 11cm:

  • 50 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 40 g złotego siemienia lnianego
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 40 g sezamu (łuskanego)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka (M lub L), temperatura pokojowa
  • 85 g jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa
  • 45 g oleju kokosowego
  • 50 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie posiekać drobno.
  2. Olej kokosowy podgrzać na niskiej mocy palnika do rozpuszczenia. Odstawić na bok.
  3. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: posiekane orzechy, łuski babki jajowatej, siemię lniane, słonecznik, sezam, chia, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką.

2

  1. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt, płynny olej (może być lekko ciepły) i wodę. Roztrzepać trzepaczką.

3

  1. Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać łyżką do połączenia.

4

  1. Ciasto pozostawić na 2- 3 minuty. (Początkowo jest rzadkie, ale szybko gęstnieje).
  2. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Gdy ciasto zgęstnieje, przełożyć je na blachę i uformować rękami bochenek. Pozostawić na 10 minut.

5

  1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C termoobieg (lub 180°C grzałka góra- dół).
  2. Chleb naciąć nożem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż będzie dobrze wypieczony.
  4. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na ok. 12 godzin.

Uwagi:

  • Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku może spleśnieć. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam i rozmrażam kromki chleba w tosterze.
  • Po niemiecku łuski nasion babki jajowatej to Flohsamenschalen, a zmielone łuski babki jajowatej to Flohsamenschalen, gemahlen.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb wieloziarnisty Keto chleb wieloziarnisty Keto chleb wieloziarnisty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MS · 4 miesięcy temu
    Można użyć inne orzechy np brazylijskie itd?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 miesięcy temu
    Doskonały przepis dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 7 miesięcy temu
    Bardzo dobry chleb... Mega szybki do przygotowania 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 miesięcy temu
    czy można zamiast łusek babki jajowatej stosować zmielone nasiona babki płesznik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    witold · 1 lat temu
    a co jak nie zgęstniał mam placek cos z tym chlebem nie tak może złe proporcje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto gęstnieje w moment. Może z czegoś zrezygnowałeś? Łuski babki jajowatej, nasiona chia, ziarna, wszystko wciąga płyn.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Całkiem dobry