Chleb pszenny razowy

6 Komentarzy
Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelmana. Ciasto na chleb jest plastyczne i ładnie wyrasta tylko na samym zakwasie. Chleb jest neutralny w smaku, pasuje do każdego dodatku.

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • 320 g mąki pszennej razowej
  • 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typu 812)
  • 490 g wody
  • 20 g soli
  • 270 g zaczynu (całość minus ok. 2 łyżki, polecam odważyć 270g)

Sposób przygotowania:

  1. Na 12- 14 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn: Wszystkie składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 14 godzin w temperaturze ok. 21°C.
  2. Po 12- 14 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 2- 2,5 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. (U mnie jeden okrągły, drugi podłużny. Oba piekę równocześnie). Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze 24°C. (Można też przechować ciasto w temperaturze 10°C przez 8 godzin lub w temperaturze 5,5°C przez 18 godzin).
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół. (Ja piekę w temperaturze 230°C).
  5. Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  6. Chleby studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Chleb", Jeffrey Hamelman.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba:

2 bochenki

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Chleb pszenny razowy Chleb pszenny razowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy ten chleb można zrobić w foremce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    To mój pierwszy chleb na własnym zakwasie, z resztą z tego bloga. Chleb wyszedł dobry, jednak przy podanej temperaturze w moim piekarniku na funkcji pary bardzo mocno się przypiekł...Następnym razem zmniejszę trochę temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katrzyna · 3 lat temu
    Wyszedł idealny, dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Pyszny dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Wszyszedł idealny.