Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelmana. Ciasto na chleb jest plastyczne i ładnie wyrasta tylko na samym zakwasie. Chleb jest neutralny w smaku, pasuje do każdego dodatku.
270 g zaczynu (całość minus ok. 2 łyżki, polecam odważyć 270g)
Sposób przygotowania:
Na 12- 14 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn: Wszystkie składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 14 godzin w temperaturze ok. 21°C.
Po 12- 14 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 2- 2,5 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. (U mnie jeden okrągły, drugi podłużny. Oba piekę równocześnie). Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze 24°C. (Można też przechować ciasto w temperaturze 10°C przez 8 godzin lub w temperaturze 5,5°C przez 18 godzin).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół. (Ja piekę w temperaturze 230°C).
Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
Chleby studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Chleb", Jeffrey Hamelman.
To mój pierwszy chleb na własnym zakwasie, z resztą z tego bloga. Chleb wyszedł dobry, jednak przy podanej temperaturze w moim piekarniku na funkcji pary bardzo mocno się przypiekł...Następnym razem zmniejszę trochę temperaturę.