Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

849 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 dni temu
    Absolutnie najlepszy chleb! Zazwyczaj dodaje 1/5 mąki żytniej zamiast pszennej, a jak mam w domu to i zakwas w proszku i zawsze wychodzi fenomenalny. Mięciutki i mocno wyrośnięty, a do tego bardzo wolno obsycha, na drugi dzień dalej świeżutki! Na zdjęciach oczywiście wygląda nietęgo bo u mnie w domu rozkrajany jest pięć minut po wyjęciu z piekarnika... Chyba za ładnie pachnie haha 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 5 dni temu
    Właśnie piekę na święta już chyba swój 40 chleb z tego przepisu. Od dawna go stosuję. Jest świetny. Zawsze wychodzi. Używam drożdży instant. Moim zdaniem nie trzeba kombinować z dodawaniem innych mąk. Płatki owsiane mają dużo wartości odżywczych i stosowanie mąki pszennej nawet 450 nie jest w tym przypadku niczym złym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 dni temu
    Zawsze wychodzi na pszennej dzisiaj robię na orkiszowej jestem ciekawa aczkolwiek dobrej myśli ponieważ ten przepis nigdy mnie nie zawiódł 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 12 dni temu
    Mąka Basia tortowa 405 i małe opakowanie suchych drożdży (8g) kupione w Aldi. Mąka i woda dokładnie odmierzone,suche drożdże wsypałem całe 8g bez zabawy w odsypywanie grama. Wykonanie dokładnie jak w przepisie,dorzuciłem suszonych pomidorów 3/4 i oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś polecił w komentarzu i wyszło elegancko. Ciasto podwoiło objętość po 35 minutach, w piecu 55 minut. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 26 dni temu
    Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny w smaku. Jednak w następnym podejściu dodam ok. 5 dkg więcej mąki lub zamiennie jakieś ziarna, żeby bardziej zagęścić mieszankę. Polecam drożdże suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietrek · 1 miesięcy temu
    właśnie upiekłem z tego przepisu, zrobiłem go na oliwie i dodałem jeszcze oregano, oliwek i suszonego pomidora dla smaku, wyszedł przepyszny, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Iwanowicz · 1 miesięcy temu
    Witam mam pytanie czy podczas wyrabiania i wkładania ciasta do foremek jaka jest konsystencja ciasta ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis.  Ten chlebek jest pyszny i zawsze się udaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 miesięcy temu
    Jeju ten chleb jest mega pyszny,rzeczywiście prosty i najważniejsze wszystkim w domu smakuje bardzo,piekę go zawsze gdy zabraknie pieczywa w domu a sklepy zamknięte. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ionanthos · 2 miesięcy temu
    Robię po raz kolejny, dzisiaj pszenno-orkiszowy ( 200 g mąki orkiszowej typ 720) z ziarnami złotego siemienia na drożdżach świeżych (piekarniczych) , tez stawiam pierwsze kroki i mam za sobą nieudany eksperyment z dodaniem mąki razowej ( chleb wyszedł zakalcowaty, ale został zjedzony :))). Często mam zbyt zrumienioną wierzchnią skórkę, ale to już błąd systemowy piecyka elektrycznego. Po wyjęciu pędzluję wierzch zimną wodą i opukuję spód (głuchy odgłos ma potwierdzić stan wypieczenia )...no i kroję "przylepkę " na gorąco, chociaż to podobno niezdrowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ionanthos · 2 miesięcy temu
      Doczytałam niedawno, że lepiej nie mieszać mąki orkiszowej ze zwykłą pszenną, ta pierwsza jest bardziej wartościowa...
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Teresa · 1 miesięcy temu
        Ja często piekę 300 g orkisz i 200 pszenna,dotego kminek, siemię i czarnuszka , bardzo smakuje i znika szybko, pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziejarz · 3 miesięcy temu
    Podwójna porcja. Na suchych drożdżach. Woda ledwie letnia. Wyrastanie 1,2 h. Pieczenie w 190° przez półtorej godziny. Zakalce. W foremkach po wyjęciu wypieku pływała woda. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nina · 2 miesięcy temu
       A jakich drożdżach ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pietrek · 1 miesięcy temu
      nie za dużo dałeś mąki? ciasto na chleb musi być lejące, gęstsze niż na naleśniki, ale nie takie jak na pierogi czy paszteciki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CEZARY · 3 miesięcy temu
    Dziś mój pierwszy raz chleb i UDADŁO SIĘ!!!Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 3 miesięcy temu
    Mi się zdarzyło 3 razy, że mi nie wyszedł, kiedy próbowałem zrobić na suchych drożdżach. Przy zwykłych zawsze mi wychodzi idealny. Jakaś magia. Widać suche nie są dla mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malwina · 2 miesięcy temu
      Robiłam w zeszłym tygodniu na mące orkiszowej z drożdżami piekarniczymi i chlebek wyszedł (konsystencja ciasta była gęsta).Dzisiaj robię na drożdżach suchych i z mąki bezglutenowej; masa jest strasznie rzadka i prawie nie rośnie. Zobaczymy czy suche drożdże też okażą się nie dla mnie…
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doroteczka · 3 miesięcy temu
    Super chlebek i mało z nim roboty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 3 miesięcy temu
    Polecam przepyszny 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 miesięcy temu
    Super !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 miesięcy temu
    Przepysznyyyy...Polecam - skórka chrupiąca smak - niebo w gębie....REWELACJA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 miesięcy temu
    Szukałam przepisu na chleb.Znalazłam i po prostu REWELACJA.Polecam - przepyszny , niewiele przy nim roboty , a pachnie....mmmmm....A skórka jaka chrupiąca.....WOW....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 miesięcy temu
    Piekę od lat, zawsze się udaje. Jeżeli ktoś pisze, że mu chlebek nie wyszedł (co mi na początku się zdarzało) to oznacza, że coś zrobił nie tak. Najlepiej zrobić pierwszy raz bez kombinowania. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Wspaniały przepis! Chleb jest puszysty i miękki w środku, a na zewnątrz skórka chrupiąca. Zero zakalca. Nie czuć wcale tych płatków, co dla moich dzieci jest zaletą. Polecają!