Bułki ziemniaczane

32 Komentarzy

Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 255g ziemniaków
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 150g mąki pszennej (typ 550)
  • 45g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
  3. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

02

Bułki po wyrośnięciu:

03

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
  3. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de

Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 8 miesięcy temu
    Czy zamiast mąki żytniej razowej można dodać pszenna razowa? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasi · 9 miesięcy temu
    Chyba nie takie proporcje mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 miesięcy temu
    Czy można upiec bułeczki po kilku godzinach? Chciałabym upiec je dzisiaj a wg przepisu powinnam dopiero jutro
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Można. Nie ma problemu. Dłuższe leżakowanie wpływa ja jakość ciasta. Może następnym razem uda się zrobić według przepisu 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pikorz · 10 miesięcy temu
    Po zagniataniu nalezy odstawic ciasto pod folia lub wilgotnym recznikiem na 1h, ciasto odpocznie, nastepnie uformowac kule zawijajac ciasto pod spod. Po 2h dopiero wstawic do lodowki. Czas w lodowce to max 72h. Najlepiej uzywac maki mocnej.  Z bezgkutenowej wyjdzie gniot wiec nie ma sensu marnowac skladnikow. Ciasto ma za malo wody, proponuje nawodnienie 45-50%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 2 lat temu
    czy te 100g mąki trzeba wykorzystać aby obtoczyć bułki w mące żytniej czy jako dodatkowo mąkę obtocztyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      100 g mąki żytniej razowej należy dodać do ciasta. Dodatkowo potrzeba trochę mąki do obtoczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 2 lat temu
    Zaskakująco mała ilość wody, czy to nie pomyłka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julie · 5 lat temu
    Dziekuje z calego serca . Przepis i buleczki az pachna na drugim koncu swiata. - USA :o) , Julie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K · 6 lat temu
    Czy zamiast całonocnego wyrastania, wchodzi w rachubę normalne wyrastanie, ok. 1,5h? Ewentualnie jak długo powinno ciasto wyrastać w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astra · 8 lat temu
    Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego :D.
    Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
    Ja dodałam tylko więcej wody, bo ciasto wydawało mi się bardzo twarde, ale to może przez fakt użycia większej ilości mąki pełnoziarnistej niż białej 650tki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 8 lat temu
    pyszne wyszły, polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Waldi[/b] należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę.
    Czynność tę należy wykonać w miarę szybko, aby utrata ciepła była jak najmniejsza.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      A czy mozna wstawic dodatkowo foremke z wode zamiast pryskac ….?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldi · 9 lat temu
    Jestem amatorem z chęciami :lol: Nie rozumiem o co chodzi ze spryskaniem piekarnika wodą,w jakich to proporcjach zrobić itp.Proszę o w miarę zrozumiałą pomoc.Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 9 lat temu
    Zrobiłam, pyszne! :) Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Żaneto[/b] nie próbowałam z innymi mąkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 10 lat temu
    mam pytanie czy make pszenna moge zastapic inna jakas bezglutenowa. pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ZenekBębenek · 10 miesięcy temu
      Gluten trzyma ciasto, bez glutenu ciasto sie rwie I nie rosnie.  Bez glutenu tylko gniot jak razowiec. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    piter · 10 lat temu
    bułki ok. Bez sensu jest zostawiania ciasta na noc w lodówce, można je piec od razu po wyrośnięciu ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ZenekBębenek · 10 miesięcy temu
      Nie, nie jest bez sensu. Ciasto fermentuje przez noc, dodatkowo cukier przerobia drozdze wiec takie ciasto ma mniej kalorii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Renato[/b] ja dawałam 255g ziemniaków surowych, ale skoro bułeczki wyszły fajne to znaczy, że nie ma to większego znaczenia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 10 lat temu
    Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 :). "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków - czy ilość podana w przepisie dotyczy świeżych, czy już odgotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę. Doszłam do wniosku, że chodzi o tę drugą możliwość, bo....trudno by było z tak dużą dokładnością odmierzyć świeże, surowe :). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
    PS.1 Już zaplanowałam pieczenie bułeczek wg Twoich kolejnych przepisów. :)
    PS.2 Do ciasta dodałam troszkę tymianku i mielonego kminku, bo wg mnie dobrze się komponują z.... ziemniakami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Ok. 1/5 szklanki (o pojemności 250ml).