Gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym

22 Komentarzy
Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.

Składniki na ok. 5- 7 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml zimnej wody
  • 25 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 8 g siemienia lnianego
  • 165 g mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)

Dodatkowo:

  • siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
  2. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
  4. Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
  5. Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Bułki gryczane z siemieniem lnianym Bułki gryczane z siemieniem lnianym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    StelkaM · 1 lat temu
    Bezglutenowe ciasto dobrze jest czymś chwycić, jak widać na fotografii.
    Jeśli nie ma dostępnych płaskich foremek, to chociaż zrobić ze złożonej folii aluminiowej takie jakby obrączki/foremki do wycinania.
    Tu drugie podejście do bułek. Za późno przekładałam ciasto do foremek, było już porządnie "podziurkowane" (przy upałach trzeba czas wyrastania skrócić) i się nie trzymało kupy, ale i tak w foremkach się udało. Do foremek nakładałam pełno, ale oczywiście na płasko. Nie spodziewałam się, że te bułki aż tak wyrosną w czasie pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    StelkaM · 1 lat temu
    Siemię do bułek, do środka, dobrze jest zmielić, wtedy ciasto po dwóch godzinach faktycznie trzyma się razem.
    Świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 1 lat temu
    Teraz piekę już tylko te, z babką jajowatą wychodzą raz większe. W foremkach do muffinek wychodzą idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 1 lat temu
    Nawet wyszły! Pierwsze bułki bez glutenu u mnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Jestem za leniwa żeby formować bułeczki 🙈 Ten chlebek piekę zawsze. Pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Ponieważ nie mogę drożdży to w zamian dałam bezglutenowy proszek do pieczenia. Czekałam te 2 godzinki po połączeniu wszystkich składników i ciasto zgęstniało bardziej. Wyszły przepyszne. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zenon · 2 lat temu
    Beznadziejny przepis... Sory ale drożdże do zimnej wody? Bez cukru? Jak tu ma cokolwiek wyrosnąć? Żałuję zmarnowanych składników i czasu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      StelkaM · 1 lat temu
      Coś zrobiłeś nie tak. Też ze zdumieniem czytałam przepis, ale zaryzykowałam i wszystko się udało doskonale, ku mojemu zdumieniu zresztą.
      Następnym razem jednak nie będę się bawiła w bułki i zrobię chyba w keksówce, mniej paprania ;-) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Wyszły dziękuję ..pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Tylko zmarnowane pieniądze i produkty, a szkoda. Szkoda czasu i chęci. Ja definitywnie odradzam, chyba, że komuś zależy na pływających zakalcach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Przepis bardzo fajny ale na chlebek . Bułek bałam się robić bo ciasto jest płynne . Dodałam od siebie słonecznika i dynie i wyszło super . Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 3 lat temu
    Z tym przepisem jest cos nie tak. W ogóle mi nie wyrosly, byly nalesniki! Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem a nawet dalam troche więcej mąki.. szkoda, wylądowały w koszu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betty · 3 lat temu
    Zrobiłam raz tę bułeczki z małymi modyfikacjami i wyszły bardzo dobre. Nie trzeba żadnych foremek, tylko trochę użyć głowy. Bezglutenowe wypieki zachowują się zupełnie inaczej niż np. pszenne i to trzeba wziąć pod uwagę. Najpszym doradcą jest tu doświadczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Witam czy zastąpić babkę jajowatą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 4 lat temu
    Ten przepis nadaje się do kosza ... Bułki wyszły do d...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 5 lat temu
    Dziś postanowiłam upiec bułeczki, a czytając wasze komentarze ( że ciasto bardzo jest lejące) , postanowiłam je upiec w silikonowych foremkach od babeczek... Wyszły mi piękne malutkie wypieki, bardzo smaczne i kształtne. Polecam takie rozwiązanie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Fantastyczny przepis. Bułki niezbyt ładne (ponieważ ciasto jest lejące) ale za to przepyszne. Kompletnie smakują jak glutenowe :-). Ze względu na to że nie lubię bułek gryczanych dałam mąkę owsianą bezglutenową i trochę ziemniaczanej. Nie mniej przepis jest fantastyczny i co najważniejsze dla mnie - nie trzeba wyrabiać ręcznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 7 lat temu
    czy zamiast babki można dodać nasiona chia? lub je pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Czy podana ilość składników się zgadza? Ciasto wyszło bardzo rzadkie, lejące i nie możliwe jest uformowanie z niego bułek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto jest mocno luźne i nie da się z niego formować kulek, ale zobacz jak jest w opisie: można ciasto albo przenosić na blachę za pomocą dwóch łyżeczek, jak podaje autor lub jak to zrobiłam ja tj. odrywałam kawałek ciasta natłuszczonymi rękami i tak przenosiłam je na blachę, a następnie nadałam bułeczkom bardziej okrągły kształt.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 6 lat temu
      Potwierdzam, ciasto przelewa sie przez palce i nie jest mozliwe formowanie czegokolwiek, ukladanie/przenoszenie na blache-moge jedynie wlac na blache, lub tym bardziej odrywanie... bo jak oderwac wode od wody? Niestety...a taka mialam ochote na te bulki :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Nie ma to jak domowe pieczywo :) Mam mąkę gryczaną, więc z pewnością wypróbuję ten przepis :)