
Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.
Składniki na ok. 5- 7 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 10 g świeżych drożdży
 - 400 ml zimnej wody
 - 25 g płatków owsianych bezglutenowych
 - 8 g siemienia lnianego
 - 165 g mąki gryczanej
 - ½ łyżeczki soli
 - 10 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)
 
Dodatkowo:
- siemię lniane do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
 - Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
 - Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
 - Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
 - Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 5- 7  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 