Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny. Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.
Składniki:
255g ziemniaków
100g mąki żytniej razowej
150g mąki pszennej (typ 550)
45g wody
1 łyżka oliwy z oliwek
10g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.
Bułki zaraz po uformowaniu:
Bułki po wyrośnięciu:
Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.