Słodki, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Przepis skierowany jest do wielbicieli słodkich alkoholi. Likier jest bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu.
Cukierki kukułki wsypać do garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać mleko skondensowane. Całość podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
Wlać wódkę i wymieszać.
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Ja robię od lat inaczej;) wlewam wódkę do cukierow, co jakis czas mieszam, po kilku dniach,gdy już się rozpuszczą -wyjmuje , zalewam mlekiem z puszki a właściwie 2ma bo robię z pół litra wódki, mieszam całość i już:)
Wydaje mi się, że wódka jest najlepsza, bo jest neutralna w smaku i podkreśli smak kukułek, a go nie zmieni. Możliwe, że z whiskey też wyjdzie smaczne, ale trudno mi przewidzieć jaki wyjdzie smak.
Witam, czy w przepisisie jest 500ml czy 500g? Bo puszka/kartonik mleka to przeważnie 500g (jakoś wydaje mi się, że 500ml z tego nie wyjdzie). Upewniam się tylko :)
Agnieszko, jak wolisz. Czy będzie trochę więcej mleka, czy mniej nie ma wielkiej różnicy. Ja miałam kartonik po 340 g, więc z dwóch wymierzyłam 500 ml.
...byłam sceptyczna do łączenia mleka z alkoholem... ale skusiłam się i polecam:) na święta zrobiłam likier kukułkowy i piernikowy :) to był hit :D dziękuję!