Aronia w rumie

9 Komentarzy

Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.

Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.

Składniki:

  • 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 1 cytryna
  • 1,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2- 3 goździki
  • 100- 200ml rumu

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.

aronia w rumie

aronia w rumie

 

aronia w rumie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 6 lat temu
    Witam, czy plasterki cytryny tez dodajemy do słoików?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    mmm pycha:) a jaki ma byc ten rum? Bialy czy ciemny i czy mozna to robic z innymi owocami np. malinami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Obojętne jaki rum. Myślę, że z innymi owocami można by było spróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwi · 8 lat temu
    Wita, właśnie robię aronię wg tego przepisu. Zastanawiam się czy naczynie z owocami ma być przykryte?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    Zrobiłam w wersji okrojonej czyli z połową cukru i aronii. No i bez goździków bo ich nie lubię ;-) Normalnie żałuję, że w zeszłym roku robiłam wspaniałe aroniowe galaretki, bo to jest dużo lepsze. Zarówno do wyjadania ze słoika jak i do herbatki lub gorącej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Ależ to musi być dobre...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    [i]Ależ musi być wspaniała! Super pomysł :)[/i]